Afgelopen donderdag 14 februari werd het manifest ‘De Reiziger Centraal’ overhandigd aan verschillende vervoer-bedrijven, provincies en aan het ministerie van I&W. Het manifest bevat 12 eisen waar het nieuwe reizen met het openbaar vervoer aan moet voldoen voor de toekomstige betaalmethodes. De OV-chipkaart zou over de houdbaarheidsdatum heen zijn, laat de ontwerper van het product het bedrijf Translink weten. Staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven laat donderdag weten via een tweet dat de ov-chipkaart nog wel even met ons meereist.

Maar dat er iets moet veranderen blijkt vooralsnog uit het manifest. ”Er liggen nu kansen om de systeemfouten van de OV-chipkaart recht te trekken en te zorgen voor nieuwe betaalmiddelen waarbij de reiziger echt centraal staat”, laat Freek Bos -directeur van consumentenorganisatie Rover- weten. Nadelen aan het huidige betaalsysteem van de OV-chipkaart zijn o.a. de extra kosten en het in- en uitchecken bij verschillende vervoerbedrijven.

Woordvoerder Joris Schouten van staatssecretaris van Veldhoven laat weten dat de voorfase al is begonnen. ”Experimenteren, experimenteren en nog eens experimenten, dat zijn we nu aan het doen. Dit kost natuurlijk voldoende tijd om goed uit te zoeken wat de reiziger het prettigst vindt. De afgelopen twee weken konden duizend proefpersonen, waaronder de staatssecretaris, met hun pinpas of creditcard inchecken tussen het traject Leiden en Den Haag.”

Hoe de proef is ervaren en wat de verdere stappen zijn met de ontwikkeling in een nieuwe manier van reizen met het openbaar vervoer moet nog blijken.