Uit onderzoek van NOSop3 blijkt dat in sommige sportsupplementen, met name de pre-workouts, een verboden stofje genaamd DMAA kan bevatten. Sporters zijn zich hier vaak niet van bewust dat zij een supplement innemen waar mogelijk drugs inzit. Het stofje wordt veel aangetroffen in potten die veelal verkocht worden via sociale media zoals Instagram.

De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) is hiervan ook op de hoogte en waarschuwde in het verleden, herhaaldelijk op de potten. Een persvoorlichter meldt: “Wij controleren van tijd tot tijd de markt op wat er verkocht wordt. Als er in een supplement de werkzame stof DMAA wordt getroffen, mag het niet verkocht worden. Maar de meeste potten worden vanuit het buitenland verkocht en daar hebben wij geen toezicht op.”

Het verkopen van illegale en legale fitness supplementen ligt nauw aan elkaar verwant. Onze redacteur gaat in gesprek met Bart, een verkoper van pre-workouts met DMAA en supplementenwinkel Vitamins and More in Utrecht. Om er achter te komen wat de verschillen zijn tussen de legale en de illegale markt en hoe dit gecontroleerd wordt.

Risico’s

Sporters halen hun supplementen dus uit het buitenland en daar kleven risico’s aan. Met name als er verboden stoffen als DMAA erin zit. “DMAA en vergelijkbare stoffen, werken op hart- en bloedvaten. Daarin liggen de risico’s voor mensen die het (te) veel gebruiken. In tegenstelling tot amfetamine heeft DMAA voor zover bekend geen effecten op het centrale zenuwstelsel”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Niet alleen topsporters maken hiervan gebruik, maar ook gewone consumenten. En ook zij zijn vaak niet op de hoogte over de ingrediënten die op de verbodenmiddelenlijst staan van de Dopingautoriteit. “Vervuilde supplementen zijn een gekende bron van positieve bevindingen na dopingcontroles”, vertelt Herman Ram, voorzitter van de dopingautoriteit. “In de praktijk betreft het voor het overgrote deel vervuilingen met twee groepen stoffen, namelijk stimulerende en steroïde stoffen. Het waarschuwen voor dit risico is dan ook een vast onderdeel van onze voorlichting.”

Veel mensen in de sportschool gaan tot het uiterste om aan de ideale bouw te voldoen, zelfs het gebruiken van gevaarlijke middelen houdt deze mensen niet tegen. Onze redacteur gaat in gesprek met sportpsycholoog Daniëlle van der Klein-Driesen om na te gaan wat hier speelt. Verder vertelt Nick zijn ervaring met DMAA en wat hem hier toe dreef.

Keurmerk

Voor topsporters is het daarom oppassen wat ze wel en niet innemen. De dopingautoritieit heeft daarom een keurmerk opgericht genaamd Nederlands Veiligheid Supplementen Topsporter (NZVT) “Wij geven geen voedingsadviezen maar willen de sporters wel in staat stellen om te kiezen voor ‘veilige’ supplementen, licht Herman toe. In enkele andere landen waaronder Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben vergelijkbare systemen.