Een op de zeven kinderen tussen de negen en elf jaar heeft gehoorschade. Dit blijkt uit een onderzoek dat recentelijk verscheen in opdracht van VeiligheidNL. De schade die wordt opgelopen blijkt in verband staan met het luisteren van muziek via oordopjes en koptelefoons. In navolging van dit onderzoek startte VeiligheidNL de campagne ‘Knoop dit goed in je oren’ om gehoorschade onder kinderen te reduceren.

Mede vanwege de schokkende cijfers uit het onderzoek startte VeiligheidNL in samenwerking met rapper Idaly de campagne. Hiermee wil de organisatie ouders bewuster maken van het feit dat gehoorschade bij kinderen voorkomen kan worden met de juiste maatregelen. Onder andere KNO-arts Dennis Kox laat weten blij te zijn met de campagne. ”Elke vorm van aandacht voor dit probleem is erg hard nodig.”

Deze bewustwording van ouders blijkt uit het onderzoek, dat werd gehouden onder 1004 ouders, noodzakelijk. Hieruit bleek namelijk dat 94% van de kinderen regelmatig gebruik maakt van een koptelefoon of oordopjes. Een op de zeven kinderen hiervan heeft reeds gehoorbeschadiging, maar bij de meeste ouders is er nog steeds geen reden voor veranderingen. Dit omdat zij denken dat het bij hun kinderen niet zo snel zal gebeuren.

Volgens Kox is dit een gevaarlijke gedachte van ouders. ”Het gehoor van ouders is vaak minder gevoelig dan dat van kinderen. Hierdoor kunnen zij minder goed beoordelen of geluid te hard staat of niet.”