Facebook is bezig met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. Dit nieuws bracht The New York Times vorige week op basis van anonieme bronnen. Facebook wil met de lancering van een eigen valutair systeem het voor de gebruikers van Instagram, Whatsapp en Facebook Messenger mogelijk maken om met behulp van de stablecoin overal ter wereld geld naar elkaar te kunnen versturen. Maar wat voor invloed zal Facebook hebben op deze mondiale transacties? 

De Facebook coin is een stablecoin. Dit is een cryptocurrency waarbij een vaste prijs, in bijvoorbeeld euro of dollar, gegarandeerd wordt. De stablecoin biedt stabiliteit van een ‘fiat’ (vaststaande) valuta en bevat censuurbestendige eigenschappen van een cryptocurrency. Volgens cryptoplatform Blockchain is de stablecoin een nieuwe trend in de cryptowereld en is het aantal actieve stablecoin-projecten de laatste twaalf tot achttien maanden flink toegenomen. Volgens Oscar Williams-Grut en Herwin Thole van Business Inside Nederland is de stablecoin aantrekkelijk om mee te betalen. Het behoudt namelijk ondanks extreme schommelingen in de koers een stabiele waarde.

Facebook heeft over het gehele ecosysteem 2,7 miljard gebruikers en heeft dus een groot draagvlak voor een eigen valuta. De nieuwe cryptocurrency maakt het gemakkelijker om geld naar verschillende landen over te maken. Met name in derdewereldlanden waar het moeilijk is om bankrekeningen te openen en online-producten te kopen. ‘De Facebook coin vereist echter toezicht en beheer van een overkoepelende organisatie die de geldwaarde kan garanderen. Het ontbreken van een centrale autoriteit over cryptocurrencies, een overheid of bank, leidt tot de vraag hoeveel controle Facebook hiermee behoudt’, aldus Rico Engelbarts van Crypto Insiders. Bovendien is het niet duidelijk dat als Facebook degene is die verantwoordelijk is voor het goedkeuren en het bijhouden van de transacties, waarom er een blockchain-systeem nodig is in plaats van een gecentraliseerd systeem, zoals PayPal. ‘Om de regeldruk van Facebook weg te nemen en de transparantie en privacy van de gebruiker te waarborgen, zou er minstens gebruik gemaakt moeten worden van cryptocurrency-uitwisselingen’, aldus blockchainondernemer Herman Nekkers. ‘Maar als Facebook een valuta lanceert die niet volledig door henzelf beheert kan worden, zal het voor het bedrijf moeilijk zijn om geld te verdienen aan de transactiekosten en het voor criminelen makkelijker zijn om geld te verdienen aan deze cryptomunt.’

Verslaggever Tristan Lof gaat langs bij techjournalist Wesley Schouwenaars en amateur bitcoinbelegger Roland Mulch en praat over de privacy die komt kijken bij de lancering van de Facebookcoin en de bijkomende voor- en nadelen hiervan. Weet Facebook straks waar we ons geld aan uitgeven?

Facebook gaat met de lancering van de Facebook coin de concurrentie aan met de betaaloplossingen PayPal en WeChatPay. The New York Times laat hierbij weten dat Facebook met de eigen valuta niet aan ‘mining’ lijkt te willen doen omdat dit te veel energie zou kosten. Ook het Chinese WeChatPay, dat momenteel ook de wereld wil veroveren in de cryptowereld, maakt hier geen gebruik van. Hiermee is WeChatPay één van de grootste concurrenten van het Facebook-project. ‘Mining’ is het vinden van nieuwe bitcoins door het verifiëren van de transactie door hardware programma’s. Critici lieten aan The New York Times weten zich af te vragen in hoeverre de Facebook coin zonder mining nog gebruik zal maken van de blockchain (de technologie die het mogelijk maakt om gedeelde records van financiële transacties op meerdere computers te bewaren in plaats van te vertrouwen op één grote centrale speler, zoals PayPal of Visa). The New York Times legt hierbij uit dat het team van Facebook momenteel op verschillende manieren kijkt naar hoe de blockchain kan worden gebruikt. Het Facebook-project wordt geleid door een team van vijftig man onder leiding van David Marcus, voorheen president van PayPal en vicepremier van Facebook Messenger. Volgens Cheddar zou hij verschillende ex-collega’s bij PayPal hebben overgehaald om de stap te maken naar Facebook. Kortom, de economische strijd op de cryptomarkt is in volle gang.

Verslaggever Roland Janssen praat met economiestudent en cryptocurrencyhandelaar Stefan van der Arend over hoe de Facebook coin het in potentie gaat doen. Ook probeert Roland de techniek achter cryptocurrency beter te begrijpen door langs te gaan bij een ICT expert.

Volgens Bloomberg heeft Facebook al verschillende meetings gehad met Crypto Exchanges om de lancering van de crypto zo soepel mogelijk te laten verlopen. Crypto Exchanges zijn online platformen waar je cryptomunten kunt verhandelen of omruilen met andere cryptomunten. Experts laten via The New York Times weten dat de Facebook coin aardig wat weerstand kan verwachten aangezien het de bedoeling is dat de crypto overal ter wereld gebruikt zal worden. Ieder land heeft namelijk andere regelgeving met betrekking tot de regulering van cryptocurrencies. De Facebook coin moet er uiteindelijk dus voor gaan zorgen dat er waar ter wereld dan ook, geen regels worden overtreden.

Volgens de New York Times wordt na alle waarschijnlijkheid de Facebook coin in het tweede kwartaal van dit jaar gelanceerd. Dat de stablecoin een nieuwe trend is in de cryptowereld en dat de stabiliteit van de valuta dit alles zo aantrekkelijk maakt, is wel duidelijk. Door de lancering van de Facebook coin is de onderliggende strijd tussen Facebook en verschillende betalingssystemen nog heviger geworden. Met de Facebook coin kan er door de gebruikers wereldwijd gemakkelijker geld worden overgemaakt. Oók naar de landen waar het nu nog moeilijk is om geld over te maken. Hoe de cryptomunt precies gaat uitpakken is nog even afwachten. Facebook zal gebruik moeten maken van cryptocurrency-uitwisselingen om een deel van de regeldruk weg te nemen en de transparantie en privacy van de gebruiker te waarborgen. Maar of ze dat gaan doen is nog de vraag..