“Het is duidelijk merkbaar dat er steeds minder en in ieder geval steeds minder grote incidenten zijn in de stad”, meent horeca wijkagent en coördinator van het Uitgaans Interventie Team (UIT) op de donderdagavond in Utrecht, Jeroen Boon. Een aantal minderjarige meiden die een scène maken wanneer zij de club niet binnenkomen, herrie schoppende studenten en lallende vrijgezellen die net even een biertje te veel ophebben. Het UIT weet na een samenwerking van bijna tien jaar onder tussen wel hoe ze er mee om moet gaan.

Samen met de portiers, de gemeente, het Openbaar Ministerie (OM), de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en horecaondernemers vormt de Utrechtse politie het UIT. De belangrijkste onderlinge afspraken zijn vastgelegd in het convenant Veilig Uitgaan. De politie werkt nauw samen met portiers van de clubs en kroegen die open zijn op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagnachten en zorgt dat zij zichtbaar aanwezig is in de stad. “Dit doet de politie door middel van het vroegtijdig signaleren van zeer dronken mensen en het aanspreken van groepen mensen op hun gedrag. Indien nodig houden we mensen aan”, legt Emile Vermeulen, operationeel expert en landelijk adviseur aanpak uitgaansgeweld, uit, “Dit voorkomt dat mensen later op de nacht slachtoffer of verdachte worden. Hiermee proberen we escalaties te voorkomen.”

Waar voorheen de focus lag op het ingrijpen bij uitgaansgeweld, ligt nu de focus vooral op het voorkomen van geweld. “In 2010 stond het UIT net een beetje in de kinderschoenen”, verklaart Boon, “Het uitgaan in de binnenstad was toen ook nog wel iets anders. Dat waren toen meer grotere discotheken, nu zijn dat meer kroegjes en wat kleinere discotheken.” Dat er steeds minder en vooral steeds minder grote incidenten zijn op de uitgaansavonden noemt Boon ‘een verdienste van het UIT.’ “Uitgaan hoort gezellig te zijn”, meent Boon. Om deze reden probeert het UIT geweld op uitgaansavonden te voorkomen en zorgt ervoor dat er maatregelen worden genomen wanneer er geweld op stapavonden plaatsvindt.

Iedere donderdagavond rijdt de horeca wijkagent op zijn politiefiets door de stad en gaat langs clubs en kroegen die op de stapavonden hun deuren openen. Verslaggever Lisa Geluk ging met Jeroen Boon op stapom erachter te komen hoe het UIT te werk gaat en hoe het is gesteld met de samenwerking tussen de politie en de portiers.

Niet alleen in Utrecht worden er maatregelen genomen om het uitgaan veilig te houden. Van het kleine stadje Meppel in Drenthe tot aan studentenstad Groningen, het convenant Veilig Uitgaan is door verschillende gemeenten over heel het land ondertekend en wordt op diverse manieren vormgeven. Gemeente Utrecht doet dit met het Uitgaans Interventie Team. In 2021 loopt het huidige convenant af. Dan gaan de gemeenten opnieuw om de tafel om te kijken hoe de maatregelen nog beter kunnen worden aangescherpt.