Vandaag is het de dag van de Francofonie of, makkelijker gezegd, de dag van de Franse taal. Nederland heeft altijd een rijke geschiedenis gehad met betrekking tot de Fransen. Nog steeds is Frankrijk ook een belangrijke handelspartner.

Frans wordt niet alleen maar gesproken in Frankrijk en delen van België, maar over de hele wereld. Het is de vijfde meest gesproken taal ter wereld en net als Engels wordt het op alle continenten gesproken. “Als je verder kijkt is het ook gewoon een hele mooie taal,” zegt Beau Lagendijk, expert op het gebied van de Franse taal, “het gaat niet alleen om de praktische aspecten, maar ook om het gevoel wat je erbij krijgt.”

Victor van den Bergh, Francofiel in hart en nieren heeft nog meer redenen om zijn Frans op hoog niveau te houden. “Ze praten daar niet heel veel Engels, zeker de oudere generatie heeft er nog wel moeite mee,” zegt Victor lachend. “Als je dan toch de mooie verborgen plekjes wil ontdekken moet je wel Frans kunnen praten.”

Victor van den Bergh en Beau Lagendijk geven in de audio-reportage nog veel meer interessante antwoorden op wat Frankrijk nou zo mooi maakt en waarom de taal zo belangrijk is.

 Handel
Misschien wel de belangrijkste reden om Frans te leren is vanwege onze handel met Franstalige landen. Volgens cijfers van het CBS exporteerden we in 2017 37,5 miljard euro naar Frankrijk, daarnaast importeerde we ook nog eens 16,2 miljard euro aan goederen. Hiermee is Frankrijk een van de top vijf handelspartners van Nederland.

Naast Frankrijk bedrijven we natuurlijk ook heel veel handel met België. Het is alleen lastig om in te schatten om hoeveel van die handel nou daadwerkelijk met het Franstalige gedeelte Wallonië is. De import van België lag in 2017 op 42,6 miljard euro en onze export in hetzelfde jaar naar België was 47,4 miljard euro. Dit maakt België, na Duitsland, onze tweede handelspartner.

Popcultuur
Ook in het dagelijks leven zien we de Franse taal steeds vaker. Franstalige films en muziek sijpelen steeds vaker door in onze cultuur. Amélie is altijd al een populaire film geweest in het klaslokaal van menig Frans docent, maar is ondertussen al wel weer oud. In 2011 is het indrukwekkende en alom geprezen ‘the intouchables’ verschenen.

Qua muziek lopen we ook zeker niet achter. Stromae heeft jarenlang de hitlijsten gedomineerd hier in Nederland. Ook de rapper Maître Gims heeft de afgelopen jaren veel populariteit verworven onder jongeren. Het meest recente succes is van de Malinese zangeres Aya Nakamura die bekend is van hits als ‘djadja’ en ‘copines.’

Activiteiten
Gedurende de maand maart heeft de Franse ambassade in Nederland allemaal activiteiten georganiseerd in Nederland om de Franse taal te vieren. Zo was er een traditioneel chansonfestival en een kunsttentoonstelling over Franstalige mode. De resterende paar dagen in maart zijn er nog workshops en theatervoorstellingen waar menig liefhebber naartoe kan gaan.