De lente gaat weer bijna van start, aanstaande woensdag 20 maart is de officiële eerste dag. De afgelopen winter gaat hiermee de boeken in als wederom een milde. Uit onderzoek van weer.nl blijkt dat er maar weinig echte kou-periodes zijn geweest. Bij plant en dier zorgt dit voor de mogelijke problemen.

Zo zijn er dieren die te vroeg zijn wakker geworden uit hun winterslaap. De egel is hier een voorbeeld van. Voor de egel was het al een zware zomer. Door het warme weer was er toen al sprake van een grote waterschaarste waardoor veel dieren het niet hebben overleefd. Egels beginnen normaliter in oktober met hun winterslaap en die houdt tot eind april aan. Door de warme periode in januari zijn de egels echter toen al wakker geworden. “Voor die egels is dat een ramp, want er is dan nog helemaal geen voedsel voor de beestjes te vinden. Niets”, vertelt Dicky van Riemsdijk van egelopvang Haarlem en omstreken. Waar de opvang vorig jaar zo’n 2 a 3 dieren binnen heeft gekregen, zijn het er dit jaar 14.

Voor amfibieën geldt hetzelfde. Ook de kikkers, padden en slangen zijn te vroeg uit hun winterslaap gekomen. Sommigen zijn al een paar weken geleden voor het eerst gespot. Normaal is dat pas in midden en eind-maart het geval. Het gevaar voor deze dieren is dat er nog een koude periode kan komen, die relatief lang kan aanhouden. De kans dat ze die overleven is dan aanzienlijk kleiner.

Naast dat de milde winter ervoor heeft gezorgd dat de dieren die een winterslaap houden te vroeg wakker zijn geworden, zorgt het ook voor problemen bij de vogels. Dit komt doordat verschillende planten, zoals de paardenbloem en het fluitenkruid, te vroeg in bloei zijn gekomen. Op deze verschillende soorten bloemen komen insecten af, die weer voedsel zijn voor trekvogels. Vaak zijn de bloemen al uitgebloeid wanneer de trekvogels in Nederland zijn. Dat betekent dat er dus ook geen insecten meer te eten zijn. “Dat planten te vroeg tot bloei komen, is niet áltijd erg. De natuur lost dat meestal zelf wel weer op”, aldus Kees Riezebos van landschap Noord-Holland. Voor de vogels is het dus een groter probleem.

Voor een overvloed aan muggen is de vrees, net zoals de drie voorgaande jaren, wel weer groot. Doordat het weinig heeft gevroren zijn er relatief weinig muggen gestorven en die planten zich bij warm en vochtig weer snel voort. Dat er veel muggen zijn is wel positief nieuws voor de padden en kikkers, zij hebben dan een overmaat aan voedsel. Als zij een voedseloverschot hebben, heeft de wesp geluk. Ook die houdt enorm van de mug.

Al met al zorgt een milde winter wel voor een verwarde natuur. De voedseltekorten zorgen voor veel sterfte onder bepaalde diersoorten. Planten hebben er minder last van, die kunnen zich gemakkelijker aanpassen door de manier waarop ze groeien te veranderen. “Als het kouder is blijft een plant gewoon dichter bij de grond, dan hebben ze minder last van de kou” vertelt Kees Riezebos. “Die hebben daar weinig problemen mee. De grootste uitdaging is dus voor de dieren.”

DELEN
Avatar
Houdt van onderzoeken, doorvragen, ongemakkelijkheid, discussie en vooral pit. Van zwartepieten tot milieu en van milieu tot eten, alles verdient een podium. Houdt van hard werken, maar zeker ook van een feestje. Wil af en toe net iets teveel, maar in ieder geval nooit te weinig. ‘’Nooit verlegen zijn, dat is zonde van je tijd’’