Sinds 3 maart dit jaar staan alle radiostations ter wereld voor de keuze: draaien we nog muziek van Michael Jackson? Op deze datum werd de documentaire Leaving Neverland voor het eerst vertoond in Amerika. Hierin wordt de King of Popdoor twee mannen beschuldigd van kindermisbruik. Ondanks het gebrek aan bewijs, hebben verschillende radiostations wereldwijd besloten zijn muziek niet meer te draaien.

NPO 3FM heeft onderzoek gedaan naar het effect van de documentaire op het Nederlandse publiek. Hieruit blijkt dat 66% vindt dat Michael Jackson nog steeds gedraaid mag worden, 9% zou het hier niet mee eens zijn. “Bij 20% van de Nederlanders heeft Leaving Neverland een negatief effect op hun beeld van Michael Jackson persoonlijk, bij 40% van de Nederlanders is dit niet het geval”, meldt radio-dj Sander Hoogendoorn op 3FM.

In Nederland is van (nog) maar één radiostation bekend dat ze geen muziek van Michael Jackson meer draaien, namelijk NH Radio. Station manager Arjan Snijders spreekt expliciet niet over een boycot van de artiest. Hij heeft namelijk besloten Jacksons muziek voorlópig niet meer te draaien. Op dit moment zou een groot deel van het NH-publiek de associatie met kindermisbruik maken wanneer grote hits als Thriller of Black or Whiteworden gedraaid.

Bij RTV Oost denken ze hier anders over. Hoofdredacteur Henk-Jan Karsten respecteert de keuze van zijn collega bij NH Radio, maar denkt dat de documentaire over het algemeen geen negatief effect zal hebben op de muziekbeleving van hun eigen luisteraars.

Onze verslaggever Milou van Hirtum ging langs bij beide omroepen en sprak met Henk-Jan Karsten en Arjan Snijders.

Onze zuiderburen bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie delen het standpunt van Karsten: “VRT zal de muziek van Michael Jackson wel nog draaien, maar onze radiomakers zullen de context rond de artiest erbij vermelden”, zegt een woordvoerder van de omroep. De Noorse omroep NRK was van plan Michael Jackson te boycotten, maar heeft deze beslissing ingetrokken. Het zou een verkeerde keuze zijn geweest volgens chef Thor Gjermund Eriksen. “We moeten onderscheid maken tussen kunst en kunstenaar”, verklaarde hij. De Britse omroep BBC heeft wel besloten geen Michael Jackson-muziek meer te draaien.

Niet alleen over het draaien van de muziek de King of Popwordt gediscussieerd, ook over standbeelden beginnen bedrijven te twijfelen. In het Brabantse Best staat bij de McDonald’s een groot standbeeld van de popartiest. Hoewel ze in Best nog geen directe klachten hebben ontvangen, denkt de filiaalhouder wel na over de ernst van het onderwerp dat nu speelt rondom Michael Jackson. Ook Madame Tussaud in Amsterdam overweegt het wassen beeld van Jackson te verwijderen.

In de documentaire Leaving Neverland vertellen de Australische Wade Robson en de Amerikaanse James Safechuck over hun vroegere vriendschap met de grote popartiest. Destijds waren de mannen tussen de zeven en veertien jaar oud. Michael Jackson zou volgens hen een band met ze hebben opgebouwd door ze een hoop spullen, aandacht en liefde te geven, die zich later zouden uiten op een seksuele manier. De vermeende details worden uitgebreid verteld.