Volgens Euronews houden de protesten in de Balkanlanden al 3 maanden aan. Vooral in het ex-Joegoslavië land Servië zijn de gemoedere onrustig.

In Belgrado, de hoofdstad van Servië, komen elk weekend duizend mensen bijeen om te protesteren tegen de overheid. Zij protesteren tegen de slecht werkende overheid, de corruptie die aanhoud en tegen het indammen van de vrije pers.

Reuters sprak met activist Borko Stefanovic; “We shall continue the blockade of the presidency and we will not leave until our demands are met or unless we get firm guarantees that our demands will be met.”

Volgens de demonstranten moet de president Aleksandar Vucic aftreden. De maat is vol. Het AD heeft het over ruim 10 duizend demonstranten op de straten van Belgrado. Vucic antwoord hier op is, “Even if there were five million people in the street, I’ll not resign.” Hieruit is de hashtag en leus gekomen #1od5miliona, 1 of 5 miljoen.

Balkan Investigative Reporting Network sprak met protestant Srdjan Markovic die aangaf dat de protesten geweldloos moeten blijven. Volgens onderzoeker Danijel Tadic van de Max van der Stoel Foundation gaat de overheid zelf ook geen geweld gebruiken, dit om buitenlandse aandacht te vermeiden.

De protesten die spreiden zich over heel de Balkanregio. De protesten zijn allemaal gericht tegen de desbetreffende overheden. In Albanië wordt geprotesteerd tegen de aanhoudende corruptie, dit eindigde in geweld. In Bosnië en Herzegovina wordt er geprotesteerd tegen de regering die verzeild is geraakt in een onderzoek over een moordzaak.

Onze reporter Jim Brink gaat in gesprek met Zeljko Odzic, eigenaar van specialiteitenwinkel van de Balkan en geboren in Macedonië en gestudeerd in Servië die zelf corruptie heeft meegemaakt. Ook sprak hij met Danijel Tadic, onderzoeker op het gebeid van democratisch proces in de Balkanregio aan de Max van der Stoel Foundation. Om historische context te geven aan wat hier gebeurt en concreet te maken hoe dit soort overheden het dagelijks leven van de burger beïnvloed.