De definitieve uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen zijn bekend. Afgelopen maandag publiceerde het Centraal Planbureau (CBS) de cijfers. In de provincie Utrecht hebben GroenLinks en VVD de meeste stemmen behaald. Beide partijen zijn goed voor 8 zetels.  

Vlak na de uitslagen op woensdagsavond 20 maart, leek het erop dat GroenLinks de grootste partij in Utrecht zou worden en dat de VVD, pas na D66, zou belanden op de derde plaats. Dit tot grote verbazing van een groot aantal VVD’ers. Toch is de VVD naast GroenLinks geëindigd.  

 Onze verslaggever Milou van Hirtum sprak met VVD-fractielid Juliette van Gilse over de verkiezingsuitslagen en de toekomst van Utrecht.  

 Volgens een peiling van Maurice de Hond zou de schietpartij in Utrecht invloed hebben gehad op het stemgedrag van de keizers. Die invloed zou alleen positief zijn geweest voor de partijen Forum voor Democratie (FvD) en de PVV.  

 Alle zittende partijen in Utrecht houden zitting. Twee nieuwkomers schuiven aan: FvD met zes zetels en DENK met 1 zetel.