Het is weer zover. Zondag 31 maart moet de klok een uur vooruit. De laatste jaren is er veel discussie over een eventuele afschaffing van het verzetten van de klok. Houden we het bij de standaardtijd (wintertijd), of toch de zomertijd? Wat is de huidige stand van zaken?

Het is al een aantal jaren een punt van discussie. Moet het verzetten van de klok afgeschaft worden? En zo ja, houden we dan de wintertijd of de zomertijd? Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over. In oktober 2018 wilde de Europese Commissie het verzetten van de klok dit jaar al afschaffen, maar de meeste lidstaten, waaronder Nederland, wilde uitstel en tijd voor meer onderzoek. Een onafhankelijk onderzoeksbureau vraagt een representatieve groep Nederlanders over hoe zij denken over de afschaffing en interviewt verschillende vertegenwoordigers van de samenleving en economie. Er wordt rekening gehouden met de mogelijke kosten, gevolgen voor de grensgebieden en het milieu. Ook wil het kabinet zoveel mogelijk dezelfde tijd in de omliggende landen en gaat daarom in gesprek met onder andere België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. De Oostenrijkse minister van Transport Norbert Hofer, die de vergadering in oktober voorzat, verwacht dat in 2021 de winter- dan wel zomertijd wordt afgeschaft. Oostenrijk was namelijk de voorzitter van de Europese Unie tot 31 december.

De zomertijd is in Nederland in 1977 vanwege de oliecrisis ingevoerd. Om energie te besparen werd de klok de laatste zondag van maart een uur vooruit gezet, zodat we een uur langer licht hadden. Daarvoor was er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook al een zomertijd. Op bevel van de Duitsers ging Nederland van de Amsterdamse Tijd over naar de Midden-Europese tijd, die een uur en veertig minuten vooruit liep. Hierdoor was het in Duitsland even laat als in Nederland. Dit werd in 1946 echter weer afgeschaft.

Volgens sommigen zitten er veel nadelen aan de zomer- en wintertijd. Zo zou de tijdwissel volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreier-Pierik de biologische klok van mens en dier ontregelen, koeien zouden minder melk geven, kinderen zouden slaapproblemen hebben en ouderen raken in de war. Anouk Verhaaff van actiegroep Stop de Zomertijd opende een petitie voor afschaffing van de zomertijd. Ze heeft inmiddels meer dan zestig duizend handtekeningen verzameld en mocht daarvoor voor de Europese Commissie verschijnen. “Het was ooit bedoeld om energie te besparen”, vertelt Verhaaff. “Tegenwoordig met alle telefoons, computers en televisie is het niet meer van deze tijd. Daarbij levert het ook gezondheidsschade op, zoals diabetes, overgewicht en hartfalen. Het kost meer dan het oplevert.” Ook zijn er voorstanders voor het behoud van de zomertijd. Volgens wetenschapsjournalist Roy Keeris verliezen we door het afschaffen van de zomertijd de zwoele warme zomeravonden. Daarnaast zou de zon in de zomer al half vier opkomen in plaats van half vijf, zodat sommigen eerder wakker zullen worden.

Ook zijn er zorgen over de eventuele verschillende tijden tussen buurlanden. Als het aan commissievoorzitter Juncker ligt, beslist elke lidstaat individueel over het eventueel behouden van de zomer- of wintertijd. Een uur tijdverschil tussen Nederland en Duitsland zou veel schadelijke gevolgen hebben voor het bedrijfsleven volgens Felix Pakleppa, voorzitter van het Zentralverband Deutsches Baugewerbe.