Aankomende zaterdag 30 maart, wordt er voor de tweede keer geprotesteerd tegen vissenleed in Den Haag. Organisaties als Bite Back en de Stichting Vissenbescherming doen mee aan het protest.   

Volgens de organisaties moet er meer aandacht komen voor dit onderwerp. Er worden namelijk jaarlijks vier miljard wissen gevangen en gedood. Bij de reguliere vangst zit tevens bijvangst, die weer teruggegooid moeten worden. Ondanks het feit dat de vissen worden teruggegooid hebben de dieren wel eerst stress en pijn ervaren. Dat dit zo is blijkt uit de vele onderzoeken die worden gedaan naar deze kwestie, waaronder door de Wageningen University & Research.

Pulsvissen

Op Europees niveau is men bezig om de visserij te veranderen. Zo heeft het Europees parlement onlangs een verbod aangenomen op het pulsvissen. Bij deze manier van vissen worden kleine stroomstootjes op de bodem van de zee afgeschoten waardoor de vissen richting de netten zwemmen. Dit zou milieuvriendelijker en minder pijnlijk zijn voor de vissen dan de methoden die nu wordt gebruikt. Steun voor het verbod komt voornamelijk vanuit de Franse visserij, zij vinden namelijk de concurrentie met Nederland oneerlijk door het pulsvissen.

Het verbod zorgt wel voor onzekerheid bij de vissers. Daarom heeft minister van Landbouw, Carola Schouten zich ingezet om het verbod een aantal maanden uit te stellen.

Vissenleed

Waarom is het belangrijk om vaker stil te blijven staan bij vissenleed? Voor een reportage ging Robert van der Vijver, langs bij Paul Denekamp, bestuurslid van Stichting Vissenbescherming en bij Femke Merel van Kooten, kamerlid Partij voor de Dieren, om te spreken over dit onderwerp.