In Engeland worden er vanaf volgend schooljaar gratis maandverbanden en tampons aangeboden aan scholieren en studenten. De overheid zal de menstruatieproducten vergoeden wegens de heersende menstruatie-armoede.

Martijn Schoemaker is biologiedocent aan Almende Isala College en tevens vader van twee dochters. Dat de eerste menstruatie een onzekere fase kan zijn, weet hij maar al te goed. Volgens Schoemaker rust er in Nederland nog steeds een taboe op menstruatie. “Maar het taboe is heel gemakkelijk te verbreken hoor! Ik ken enkele ouders die een taart aanschaffen bij de eerste menstruatie van hun dochter, om de vruchtbaarheid te vieren.” De school waar Schoemaker lesgeeft, biedt ook menstruatieproducten aan, aan de jonge meiden, maar dan wel tegen een kleine vergoeding. De biologiedocent vertelt hoe hij in zijn tweedejaars biologieklassen voorlichting geeft aan scholieren en waar hij hierin verbeterpunten en kansen ziet.

Scholieren en studenten in Engeland verzinnen wegens de menstruatie-armoede al jaren eigen alternatieven, waaronder wc-papier, of blijven zelfs thuis tijdens de menstruatie. “Erg vrouwonterend en ook helemaal niet effectief”, beweert Machteld Kaempfer, hormoonspecialiste bij Care For Women. Regelmatig krijgt zij vrouwen van allerlei leeftijden over de vloer met vragen en klachten over de menstruatie. Over menstruatie-armoede in Nederland zijn geen cijfers, maar dat een goede voorlichting al veel kan bijdragen valt niet te betwisten volgens Kaempfer. De hormoonspecialiste vertelt over de eerste menstruatie bij jonge meiden en hoe de Nederlandse overheid de scholieren een handje zou kunnen helpen bij voorbereiding hierop.