Er zijn talloze dieetboeken geschreven die de meeste mensen weleens hebben geprobeerd. Het doel van die dieetboeken is natuurlijk afvallen, zeker nu de zomer in zicht is. Naast de boeken, wordt er ook gebruik gemaakt van diverse applicaties en technologieën, zoals een smartwatch die je stappen en hoeveelheid calorieën die je verbrand bijhoudt. Een andere optie is een voedseldagboek app, waarin je kan bijhouden wat je per dag eet.

Uit recente cijfers van het CBS is gebleken, dat ongeveer 50% van de 20-plussers overgewicht hebben. Ook onder kinderen wordt dit een steeds groter probleem. Er zijn verschillende oorzaken. De bekendste zijn: te veel eten en weinig bewegen. Om dit te veranderen, gaan mensen dus aan de slag met hun gewicht en dat kan ver doorslaan. Zeker in het tijdperk van Instagram en de vele tv-programma’s, waarin mensen met een strak en slank lichaam veel op beeld verschijnen.

Stigma

Bezig zijn met je gewicht is niet alleen van deze tijd, al in de achttiende eeuw waren er diverse onderzoeken naar overgewicht “Voor de 18e eeuw wisten mensen dat te veel gewicht statusverhogend was, vertelt Mienke van Hennepe, conservator van het medische wetenschapsmuseum Boerhaave Museum. ‘Maar in de 18e eeuw ging dat veranderen, doordat medici hiernaar onderzoeken begonnen te doen. Waaruit bleek dat overgewicht niet zo gezond was.”

Mensen moesten dus beter op zichzelf letten, maar ze vonden ook dat het je eigen schuld was als je overgewicht had. Die schuldvraag zien we nog steeds terug in de huidige maatschappij.

Iedereen heeft weleens op de weegschaal gestaan. Voor sommigen is dat schrikken. Maar wat nou als je een maatje meer hebt? En die BMI-index, hoe is dat ontstaan? Verslaggever Robert van der Vijver ging langs bij het medische wetenschapsmuseum Boerhaven om daarachter te komen, daarnaast sprak hij met een plussize model over haar ervaringen.