Een maaltijd maken zonder plastic? In Azië zijn ze daar al volop mee bezig: de plastic verpakkingen worden in sommige Aziatische landen al vervangen door de bladeren van bananenplanten. Maar is dit in Nederland nodig? Of lukt het om een plastic vrije maaltijd te maken? Om dit uit te zoeken gaan we in gesprek met Albert Heijn medewerker Patrick Abma en laten we marktliefhebber Marjo van der Pols proberen om een plastic vrije maaltijd bij elkaar te schrapen. 

Sinaasappels worden los in een boodschappentas gegooid, kaas wordt verpakt in papier en champignons worden in een kleine bruine zak gegooid. Plastic? Dat is er haast niet te vinden op de Rotterdamse markt. De vraag die dan ook meteen opborrelt is: is het mogelijk om een plasticvrije maaltijd te maken op de markt?

Helaas staat de grote markt in Rotterdam er maar twee keer per week, in tegen stelling tot de tientallen supermarkten die zeven dagen per week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open zijn. “Het is jammer dat we niet alles altijd op de markt kunnen halen”, zegt Marjo van der Pols, marktliefhebber. “Het is goedkoper, leuker en je verspilt minder plastic.” Maar ondanks dat Marjo bezig is met het milieu en zo min mogelijk plastic probeert te verspillen, lukt het zelfs haar niet om een geheel plastic vrije maaltijd te maken. “Voor de Griekse salade die we vanavond maken, is vrijwel het enige ingrediënt wat echt in plastic zit: feta. Je kan dit ook op de markt halen, maar dan zit het nog steeds in plastic verpakt”, legt ze uit.

Toch stelt dit ene pakje feta niet veel voor als je het vergelijkt met het plastic wat je zou verbruiken als je alles zou halen bij de supermarkt. “Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om hier een plastic vrije maaltijd te maken”, constateert Patrick Abma, medewerker bij de Albert Heijn. “Alles zit vrijwel in plastic en ondanks de Albert Heijn stapjes maakt, door stoffen zakken aan te bieden, blijft het gebruik van plastic makkelijker voor de consument en zullen ze hier sneller voor kiezen.” Het is simpelweg makkelijker om een plastic zakje van een rek af te trekken en gratis hierin je groente, fruit of brood te doen in plaats van dat je moet betalen voor jouw eigen stoffen zak en deze telkens mee moet nemen. “Er zijn vele opties die ze nog kunnen doen om het plastic te verminderen, maar het moet gemakkelijk zijn voor de klant eer ze het gaan gebruiken.”

Marjo van der Pols loopt tegen hetzelfde probleem aan: “Je zou om echt plastic vrij te koken, ook eigen bakjes mee kunnen nemen naar de markt, waar je dan nattige ingrediënten zoals olijven of feta in kan doen. Maar zo ver ben ik nog niet”, geeft ze eerlijk toe. Verder dan de meeste mensen is ze echter wel en verder dan de meeste verkopers ook. Want alhoewel Azië plastic verpakkingen vervangt voor bananenbladeren, blijft Nederland nog volop plastic gebruiken.