Kramen vol kleding en tafels bedolven onder antiek. Op de IJ-hallen in Amsterdam is het gezellig druk. In het frisse ochtendzonnetje staan tientallen mensen met hun hebben en houden, in de hoop hun eigendommen te verkopen aan nieuwe eigenaren. De voorjaarsschoonmaak is bij deze mensen al gedaan!

Massaal gebruikt Nederland deze tijd van het jaar om eens goed te ‘ontspullen’. In de huidige consumptiemaatschappij verzamelen we grote hoeveelheden bezittingen om ons heen. Dat kan fijn zijn, maar voor velen zorgt dit voor een vol en onrustig gevoel.

“De spullen die ik hier verkoop liggen al jaren op zolder”, geeft Heidi van Luijk toe, een van de verkopers op de markt, wijzend op haar kraam vol kleding en interieurartikelen. “Het zijn miskopen, impulsinkopen en dingen die gewoon niet meer gebruikt worden in huis.” Ook zij herkent dat onrustige gevoel. “Ik ben blij als ik straks weer met een lege auto naar huis rijd!”

Zeker met de populaire afleveringen van opruimgoeroe Marie Kondo op Netflix, zijn de kriebels om eens goed op te ruimen en spullen weg te doen bij veel mensen opgekomen. Ook Maaike Fris van Lessons in Harmony merkt een opmars in opruimers. Als officieel gecertificeerde KonMari consultant in Nederland helpt zij anderen met het uitruimen en ordenen van hun huis. “Het aantal aanvragen voor mijn consulten neemt enorm toe sinds de Marie Kondo afleveringen op Netflix staan”, vertelt ze enthousiast. “Mensen zijn echt geïnspireerd geraakt.”

De populariteit van de Marie Kondo-methode laat zich makkelijk uitleggen. Het kenmerkt zich als een opruimmethode die verdeeld is in categorieën in plaats van ruimtes. “Mensen beginnen vaak met bijvoorbeeld het opruimen van de woonkamer”, legt Maaike uit. “Vervolgens verplaats je enkel spullen naar andere ruimtes, dat is met deze methode anders.” Eerst wordt de kleding onder handen genomen, dan boeken, papieren, de categorie ‘allerlei’ en het eindigt bij de sentimentele spullen. De achterliggende gedachten is simpel. Enkel houden waar je blij van wordt. Alle spullen waarbij dit niet het geval is, moeten weg en worden bedankt voor de mooie tijd.

“Uiteindelijk houd je enkel over waar je echt gelukkig van wordt. Dat geeft een opgeruimd gevoel in ons hoofd”, vertelt Maaike, haar woonkamer rondkijkend. Ondanks de radicale opruiming, is hier nog genoeg gezelligheid te zien. Herinneringen, foto’s en reisboeken. Haar huis straalt rust en mooie herinneringen uit. Datzelfde geldt voor haar overzichtelijke kledingkast, waarbij gebruik is gemaakt van de speciale Marie Kondo vouwmethode.

“Dat is ook een voordeel”, legt ze uit. “Sinds ik deze methode aanhoud, heb ik ook geen miskopen meer. Je bent je veel bewuster van de spullen die je in huis haalt.” Een handige bijkomstigheid, als je bedenkt dat volgens de meest recente cijfers van Movinga we zo’n 79% van onze garderobe niet dragen.

Uiteindelijk blijft het al jaren voortkomen uit onderzoek: minder spullen maakt gelukkig. Mocht u meer informatie willen of weten hoe u zelf thuis aan de slag kunt gaan, luister dan onderstaande audio waarin redactrice Eva Breda verder in gesprek gaat met Maaike Fris en Heidi van Luijk.