We houden natuurlijk allemaal van een muziekje. Ariana Grande, Lady Gaga, Billie Eilish en Duncen Laurence domineren tegenwoordig de hitlijsten. Maar hebben we vandaag de dag nog een King/Queen of Pop en wie zou dat dan kunnen zijn? Wat is popmuziek eigenlijk?

Iedereen heeft wel een idee van wat popmuziek is. Het is de muziek die je hoort in de winkels, op muziekfestivals als Pinkpop en bij televisieprogramma’s. Volgens muziekjournalist Danny Veekens is popmuziek simpelweg muziek die populair is bij het grote publiek. Het is dus niet slechts een muziekgenre of een bepaalde sound. “Popmuziek is de muziek die de massa’s bereikt. Het blijft zich continu ontwikkelen en is daarom lastig te definiëren als een muziekgenre”, vertelt Veekens. Vroeger was popmuziek nagenoeg gelijk aan rock. Tegenwoordig zijn het steeds meer subgenres die populair zijn, als k-pop (Zuid-Koreaanse Pop), trap, rap en Latijnse muziek. “Alles is veel makkelijker bereikbaar door het internet. Vroeger was je afhankelijk van de top-40 of de billboardalbums, maar tegenwoordig kan je door middel van streaming naar muziek luisteren van over de hele wereld en vanuit iedere subcultuur.”

Michael Jackson zal, nog steeds, door menig persoon als The King of Pop worden beschouwd. Volgens Veekens geven we vandaag de dag minder snel een mythische status aan een popartiest. “Tegenwoordig zijn artiesten heel toegankelijk. Vroeger was je afhankelijk van de interviews en kaartjes voor een concert haalde je ’s ochtends vroeg op het postkantoor. Het was heel ver weg en daardoor werd een artiest snel als een mythisch persoon beschouwd.” Hij benadrukt dat we, door de sociale media, een soort vriend zijn geworden van de artiesten en dat ze veel dichter bij ons staan. Daarom zullen we niet snel een magische titel als ‘The King of Pop’ aan iemand geven. Een andere reden is, omdat we alles kunnen beluisteren via het internet, muziekhypes veel sneller gaan. Een artiest die een paar jaar geleden nog in de hitlijsten stond, kan vandaag alweer ouderwets zijn. “Er worden minder albums beluisterd voor een langere tijd. Tegenwoordig wordt er vooral ingezet op streamingsucces van losstaande liedjes en niet op albumverkoop, dus mijlpalen als Michael Jacksons Thriller of lange liedjes als Queens Bohemian Rhapsody komen niet vaak meer voor.”