De winter is voorbij, lange dagen en koude nachten. De winter is ein-de-lijk officieel voorbij. Dit maakt plaats voor de lente, korte rokjes, blije gezichten. Lente betekent meer zonlicht, meer vitamine D en meer dopamine, het gelukshormoon. Uit onderzoek blijkt dat we ook meer op zoek zijn naar relaties en sociaal contact. Je zou het kunnen zien als een nieuw begin.

‘Met de komst van de lente verandert er wel degelijk iets in je lichaam’, aldus Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum. Van Rossum houdt zich daar bezig met hormonen en stofwisseling. Ze geeft aan dat er een aantal hormonen sterk reageren op het aantreden van de lente.

Doordat de dagen langer worden, vangen wij mensen een hoop meer licht op. Het licht reageert doormiddel van je netvlies op het aanmaken van melatonine. Melatonine is het hormoon dat te maken heeft met je dag-en-nachtritme. Het vele licht dat de mens in de lente opvangt onderdrukt de aanmaak van dit hormoon. Hierdoor voel je je veel energieker in de lente dan in de winter.

Uit onderzoek blijkt dat het serotonine gehalte in de gemiddelde mens hoger ligt in de lente dan in de winter. Serotonine, het hormoon dat je gelukkig laat voelen en positieve effecten heeft op je gemoedstoestand. Onderzoekers Sansone en Sansone van weten nog niet precies waar dit verhoogde serotonine niveau vandaan komt. Wel wordt gehint dat serotonine doormiddel van zon op de huid wordt aangemaakt. Serotonine heeft direct effect op het aanmaak van dopamine, het andere gelukshormoon. Lekker zonnen dus!

Leuk al die stofjes, maar wat betekent dit nou precies? Door al deze leuke stofjes beginnen we ons over het algemeen gewoon goed te voelen. We willen weer naar buiten trekken, mooie (minder) kleren aantrekken en weer lekker op het terras zitten. Je ziet mooie mensen voorbij lopen terwijl je lekker van je biertje geniet. Je wilt flirten, contact zoeken en weer uitgaan.

Meer relaties

Dat er meer relaties ontstaan omdat de kleren meer uit gaan klinkt kort door de bocht. Maar uit onderzoek van Kennislink blijkt dat uiterlijk een zeer belangrijke factor. En wie vindt dat nou niet mooi, blote benen en blote armen. Met een blij gezicht daar boven. De feromonen, zoals dit liefdes hormoon heet, schiet door je lichaam. Je wilt weer iemand om van te houden.

De dopamine die al door je lichaam giert van het mooie weer, de fluitende vogeltjes en de mooie mensen werken ook niet mee. Dopamine wordt wel een vergeleken met een soort van drugs (zelfde symptomen in de hersenen). Het geeft je een euforisch gevoel en je wilt meer. Helen Fischer, neurowetenschapper aan de Rutgers Universiteit, geeft dit aan. De nieuwe vlam in je leven, of de flirt op het terras geeft ook deze stof af. Je raakt als het ware verslaafd aan de liefde.

De dates zijn leuker. Waarbij je in de winter de feestdagen hebt met je familie en ellelange dagen op de bank zit. Kan je nu naar buiten, de wereld mag je zien en je potentiele vlam ook. Je kan lekker in de zon een drankje doen. De stad in, mooie mensen zien en samen romantisch genieten van de opgedane dopamine en nu nog langer, want de dagen worden ook nog eens langer.

Relaties die breken

Maar het is niet alleen maar peis en vree. Je hebt de ‘feestmaanden’ overleeft met je liefde, de schoonfamilie (en hun politieke voorkeur) ken je door en door. De lente komt om de hoek en je ziet jezelf al helemaal lekker zitten op het terras met je wederhelft. Maar pas op. Uit onderzoek van journalist David McCandless bleek dat de meeste relaties stuk lopen in de lente.

Wanneer de zon weer begint te schijnen voel je, zoals hier boven beschreven, je stukken vrolijker en gelukkiger. Je hebt eigenlijk je wederhelft niet zo echt meer nodig. Waarbij je in de winter lekker tegen elkaar aankruipt, wil je nu juist naar buiten. De conventies die je hebt in je relatie verdwijnen. En je vindt steeds meer prikkels om je heen. De lente wordt gezien als nieuw begin, aldus Céline de Dunno, klinisch psycholoog en relatie consultant: ‘Tijdens de voorjaarsschoonmaak zullen we er alles aan doen om de relatie te verbeteren en als dat niet mogelijk is, dan zoeken we het wel elders.’

Dus, de lente is een mooie tijd! Nieuw begin, nieuwe relaties, nieuwe liefdes. De hormonen slaan op hol. Maar let op, laat je niet meeslepen door de hormonen en maak geen dingen kapot waar je later spijt van gaat krijgen.