Morgen (18 april) is het de Internationale dag voor Amateurradio. Tijdens deze dag wordt er aandacht besteed aan iedereen die radio maakt met een eigen toestel. Eén zo’n amateurradiomaker was Bennie Roozegaarde, die eind jaren ’70 met zijn Radio Milano misschien wel de meest populaire amateurradioshow van de Achterhoek had.

ZONDER ZENDER GEEN BEWIJS

Stickers, merchandise, fan-brieven, íedereen had het over Radio Milano (1977-1981). Elke zondag zat het gros van de Achterhoekers aan de radio gekluisterd, wachtende op wat Bennie Roozegaarde nu weer voor ze in petto heeft. Het veelbeluisterde Radio Milano had vele fans. “Ik denk dat het allemaal te maken had met de kracht van onze zender. Goede platen en mooie verhalen, zonder poespas. Bovendien draaiden we jingles, dat was vrij uniek voor die tijd.” Begint Bennie te vertellen. Maar of het geheel zonder poespas was dat valt te betwijfelen. De zender was namelijk hartstikke illegaal. Het is voor amateurradiomakers verboden om zonder bevoegdheid gebruik te maken van radiofrequenties en muziek  te draaien. Radiozendamateurs die dit wel doen worden ook wel ‘etherpiraten genoemd’, de categorie waar Bennie ook onder viel. En daar was hij zich maar al te bewust van. “Elke zondag, de dag waarop we uitzonden, was er weer veel politie op de been voor ons huis. In de tuin stond natuurlijk een enorme zendmast, maar waar de daadwerkelijke zender zich bevond wist niemand. En daar ging het natuurlijk om. Zonder zender was er geen bewijs dat wij radio uitzonden.”

PUUR SENSATIE

Wie illegaal met antennemasten uitzendt, loopt de kans direct een boete te krijgen die wel tot €45.000 kan oplopen. Vroeger was dat nog wel iets anders, toen kwamen sommigen er vanaf met slechts een waarschuwing of een kleine boete. Maar waarom is dat illegaal zenden nou zo’n probleem? Door zomaar op een frequentie te zitten, wordt er niet alleen maar overlast veroorzaakt bij andere zenders maar wordt ook de luchtcommunicatie verstoord. Bennie liet zich echter niet kennen en vreesde niet voor de politie. Zélfs niet toen ze voor de eerste keer met tientallen man én de ME een inval deden. “Dat was puur sensatie! Al die politieagenten die het niet voor elkaar kregen om de zender te vinden, mij moedigde dat alleen maar aan om door te gaan”, aldus Bennie.

DE TWEEDE INVAL

Niet veel later vond de tweede inval plaats. Honderden toeschouwers bevonden zich rondom het huis van Bennie en zijn familie. Bennie werd opgepakt, maar wederom zonder veel succes: de goed verstopte zender werd nog stééds niet gevonden. Toch besloot het team van Radio Milano om vaarwel te zeggen tegen het zondagse radioplezier. Een week na de tweede inval werd de laatste show uitgezonden, compleet met Wilhelmus en afscheidswoord. “ Het werd te veel. Radio maken kost onwijs veel tijd. Tenminste, als je het goed wil doen! Ik heb altijd gezegd, je moet stoppen op het hoogtepunt. Dit was voor Radio Milano het absolute hoogtepunt.” Roozegaarde heeft na zijn radio-afscheid nog vaak overwogen om weer achter de microfoon te duiken, maar besloot zijn radio-carrière te laten voor wat het is.