Steeds meer mensen eten veganistisch. Als je veganist bent, betekent het dat je geen vlees of andere dierlijke producten als melk, kaas en eieren eet. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) constateerde in 2013 dat het aantal bleef groeien. Dat jaar groeide de NVV met maar liefst 60% in het aantal leden.

Waarom eten mensen eigenlijk veganistisch? Dit gebeurt voor verschillende redenen: het milieu, de dieren, de medemens en voor sommige mensen ook voor hun eigen gezondheid. En dus steeds meer mensen zien in wat voor voordelen het eten van plantaardig eten zijn.

Of het ook echt gezonder en beter voor echt milieu is, is nog maar de vraag. In ieder geval is het zeker dat de kans op hart- en vaatziekten verdwijnt. Daarnaast heeft het eten volgens een plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon als gevolg dat je bloeddruk verlaagt. Maar of het in alle opzichten gezonder is voor de mens, is (nog) niet onderzocht.

Is het eigenlijk lastig om veganistisch te eten? Wat biedt de supermarkt en bij welke restaurants kun je wel en niet eten? Verslaggeefster Milou van Hirtum probeerde een week lang te leven als een veganist. Hoe zij dit heeft ervaren zie je in onderstaande video.

Uit een onderzoek uit 2010 blijkt dat toen 21,8% van de wereldbevolking geen vlees at. 67 miljard mensen hiervan aten helemaal geen dierlijke producten. Helaas is de meerderheid van dit percentage uit armoede noodgedwongen geen vlees te eten. In 2018 waren er naar schatting zo’n honderdduizend veganisten in Nederland volgens de NVV.