Liever een shotje extra op de donderdagavond dan een voedzame, gezonde maaltijd. Een overweging die, hoogstwaarschijnlijk, voor veel studenten bekend in de oren klinkt.

“Studenten zijn door sociale druk geneigd om meer geld uit te geven dan dat er binnen komt”, verklaart budgetcoach Lida Buis van budgetcoach.nl. Geen goedkope biertjes, soep uit blik of afgetrapte sneakers meer. De millennialstudenten stellen een goed gevulde maag, reisjes naar het zuiden en een stijlvolle outfit maar al te graag op prijs. En als een lening ervoor kan zorgen dat studenten optimaal kunnen genieten van hun studentenleven, so be it. “Maximaal lenen is maximaal leven”, aldus communicatiestudent Serena Raffa. Een uitspraak die Lida zorgen baart, want: “Geld lenen kost geld.”

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft op hun website een aantal tips om goed rond te kunnen (blijven) komen van een studentenbudget. Het meest essentieel: inzicht creëren in inkomsten en uitgaven. “Weten waarvoor en wanneer er geld wordt af- en bijgeschreven is het allerbelangrijkste. Daarnaast vooral geen geld uitgeven dat er niet is”, beaamt Lida.

Verslaggever en tevens student Lisa Geluk zoekt uit of en hoe deze tips kunnen worden toegepast en geeft een kijkje in het leven van een arme student.

Rondkomen

Met weinig geld is rondkomen uiteraard lastiger dan rondkomen met een dikke, vette portemonnee. Het is voor studenten lang niet altijd even makkelijk. Uit onderzoek van het Lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht blijkt dat ruim een op de vijf studenten moeite heeft met rondkomen. Oorzaken hiervoor zijn onder andere openstaande rekeningen, rood staan, de betalingsregeling van de school in combinatie met studievertraging en schulden die de student aan het aflossen is.

Lening

Van alle studerenden leende (in het studiejaar van 2017/2018) 72 procent. Van die 72 procent lenen een op de drie studenten maximaal (dit is 800 euro of meer). Huur, boodschappen, borrels en boeken zijn een aantal voorbeelden van uitgaven die van deze lening worden gedaan. Een lening die, met of zonder rente, hoe dan ook moet worden terugbetaald. “Geld lenen is niet erg”, meent Lida, “maar leen niet meer dan nodig is.”