Uit onderzoek van IPSOS in opdracht van de NOS is gebleken dat het koningshuis steeds minder populair wordt onder jongeren. Dit jaar gaf slechts 55% te kennen nog vertrouwen te hebben in het koningshuis. Een opvallende daling ten opzichte van vorig jaar, toen dit percentage beduidend hoger lag met 70%. 

Jongeren geven te kennen graag Koningsdag te vieren, maar niet omdat ze zo’n fan zijn van ons koningshuis. “Het is voornamelijk gezellig een biertje drinken met mijn vrienden, niet omdat de Koning jarig is, maar gewoon voor de lol” en “De verjaardag van de koning is niet meer dan jouw of mijn verjaardag.” Komt vaak voorbij in de opinie van jongeren. Daarbij komt ook nog dat de jongeren de huidige gang van zaken binnen het koningshuis opmerkelijk vinden. Ze doelen hierbij vrijwel allemaal op de grote hoeveelheid geld die hun leeftijdsgenootje Amalia vanaf haar 18e verjaardag ‘krijgt’.

Volgens royaltydeskundige Rick Evers zou dit zomaar een van de oorzaken kunnen zijn voor de daling in populariteit. “Anderhalf miljoen euro is natuurlijk heel erg veel geld en mensen snappen dan ook niet waarom Amalia dit krijgt.” Evers denkt daarnaast ook dat het Koningshuis te saai is voor jongeren. “In Engeland gebeurt er nog eens wat met huwelijken en baby’s, maar in Nederland is dit niet zo dus zullen jongeren het Koningshuis minder snel interessant vinden.”

Ondanks het saaie imago van ons koningshuis en het weinige vertrouwen in de monarchie denkt Evers niet dat dit per se ten koste gaat van onze Koning en Koningin. “Zij hebben nog best wel wat goodwill. Zo vindt iedereen bijvoorbeeld Willem-Alexander grappig is en Maxima heeft op haar beurt weer de looks, dat helpt wel mee.”

Ook al zijn jongeren niet zo’n fan van het koningshuis, toch staan zaterdag de pleinen en straten weer vol met oranje feestgangers die samen de verjaardag van de Koning vieren. “Niet omdat dat hij het is, maar voor de gezelligheid.”

Verslaggever Siem van Merwijk peilde de opinie over het koningshuis bij studenten in ‘s-Hertogenbosch en ging op bezoek bij royaltydeskundige Rick Evers.