Ten oosten van ons kikkerlandje ligt buurland Duitsland, met als groeiende hoofdstad het rauwe en artistieke Berlijn (met nu zo’n 3,6 miljoen inwoners). Lisa Geluk ontmoet verschillende niet van origine Berlijnse inwoners en ontdekt een aantal gave locaties met stadsgids Jeroen Kuiper.

Jeroen Kuiper – stadsgids/journalist te Berlijn

RAW-Gelände

Stadsgids en journalist Jeroen Kuiper woont nu al bijna 15 jaar in Berlijn samen met zijn vrouw en zijn drie Nederlands-Duitse zoons. Onlangs is hij verhuisd uit de voormalige arbeiderswijk Friedrichshain, een wijk die in tegenstelling tot een aantal jaren terug een echte hipsterwijk geworden is. Het is een van de ontwikkelingen die hem iedere keer weer doet beseffen dat Berlijn een stad is die immer wird und nie ist, ofwel: een stad die altijd zal blijven ontwikkelen.

Fernsehturm Alexanderplatz

‘Always on the move’

Ook de Chileense Nacho Bastidas is naar Berlijn geëmigreerd om te kunnen ervaren hoe het is in de chaotische, in graffiti beschilderde en tevens multiculturele stad. Hij vindt het geweldig dat op ieder moment van de dag wat te beleven valt. “Het openbaar vervoer rijdt de hele nacht door, in iedere straat is minstens wel één nachtwinkel te vinden en op iedere dag van de week kan worden gestapt”, verklaart hij in het Engels met een Chileens accent. Het is niet alleen voor Nacho, maar ook voor veel andere jongeren één van de redenen dat zij naar de Duitse hoofdstad emigreren.

“Nederland is een heel mooi, maar wel een klein beetje een aangeharkt land”, verklaart Jeroen zijn liefde voor de rauwe stad Berlijn, “Berlijn is wat wilder, wat creatiever, een stad waar je meer je eigen dingen kunt doen. Ik denk dat voor veel mensen juist hetgeen is dat ze aantrekt.”