Marathons zijn in opmars en lijken daardoor een trainingsdoel te zijn voor menig hardloper. Opvallend is dat deze hardlopers de marathons in Nederland regelmatig overslaan, om juist die ene marathon in wereldsteden zoals New York te lopen. Maar waarom zou je zo’n marathon niet willen lopen in een Nederlandse wereldstad zoals Rotterdam?

Jaarlijks brengen verschillende Nederlandse marathonorganisaties naar buiten dat er in Nederland veel buitenlanders een marathon lopen. Bij sommige van deze marathons komt zelfs de helft van de lopers uit het buitenland. Dit terwijl Nederlanders juist liever grote marathons in het buitenland lopen. Ook Debbie van Kuijk is momenteel aan het trainen voor een marathon in het buitenland.

Debbie begon zeven jaar geleden met hardlopen en heeft inmiddels de hele marathons van Rotterdam, Antwerpen en Frankfurt en de halve marathons van Stockholm, IJsland en Brussel uitgelopen. Momenteel traint ze voor de Jungfrau marathon (bergmarathon) in Zwitserland. “De drempel is heel laag, omdat er zoveel mensen een marathon niet in hun eigen land lopen”, aldus Debbie. Het sparen van medailles, de sfeer en de uitdaging zijn een andere reden waarom zij de marathon loopt.

Debbie merkt dat er ook een hype is rondom het lopen van marathons in het buitenland. “Er zijn erg veel reisorganisaties die een marathon opnemen in hun programma”, legt Debbie uit. Maar ook een internethype ontstaat. Debbie ziet zelf dat ze via het sociale platform Instagram erg gemotiveerd wordt om marathons in het buitenland te lopen.

Een ambitie om een marathon door Nederlandse steden zoals Eindhoven te lopen heeft Debbie dan ook niet. “Waarom zou ik 40 kilometer door Eindhoven willen lopen? 40 kilometer door Stockholm klinkt dan toch veel leuker?” Alleen die van Rotterdam heeft ze wel gelopen, omdat dat volgens haar dé marathon van Nederland is.

Jo van Galen is manager van loopreizen.nl, een bedrijf dat marathons organiseert in het buitenland. Hij ziet de laatste jaren duidelijk een verandering in het lopen van marathons in het buitenland. “Ik merk dat steeds meer mensen wat actie zoeken, de marathons tussen de bergen zijn daardoor bijvoorbeeld erg in opmars”, zegt Jo. Daarnaast zoeken ook meer mensen juist een familiemarathon, “de marathon door Disneyland Parijs is daar een goed voorbeeld van”.

Verslaggever Isa de Laat sprak met Jo van Galen en Debbie van Kuijk over het lopen van marathons in het buitenland.