Ieder jaar ontstaan ze weer opnieuw: de Instagram hotspots. Zogenaamde ‘instawaardige’ plekjes waar je online echt gezien moet worden om mee te komen met de trends én een goede dosis likes binnen te halen. Maar wat zijn nou deze zomer de ultieme locaties in Europa om naar toe te gaan?

“De ultieme hotspot van het moment is toch echt wel Parijs”, vertelt influencer Martine Schrier terwijl ze alle kleding die ze net heeft geshoot weer in haar tas stopt. “Het is makkelijk te bereiken, de reis is betaalbaar en de Parijse straatjes zijn gewoon enorm mooi.” Wanneer je haar Instagramfeed doorscrollt, zie je dan ook de klassieke plaatjes in de Franse hoofdstad langskomen. Daarnaast praat Martine stralend over Lissabon en Marrakech. “De cultuur is anders, het is mooi weer, dat doet het zó goed voor je insta!”

Vaak worden hotspots groot door gebruik van dezelfde hashtag en door de foto’s van grote influencers. Daarbij levert een foto bij zo’n populair plekje extra veel likes op, wat positief kan zijn voor je instagram. Dit komt door de herkenbaarheid van de locatie.

Social marketeer en Instagrammer Amber van Leeuwen is flink thuis in het fenomeen hotspots. Met haar kennis van Instagram en marketing wordt zij vaak omschreven als ‘Instagramexpert’ en kent zij alle ins en outs van de app. Toch gaat zij, ondanks de populariteit van deze locaties, hier tegenin te gaan. “Ik vind het heel grappig om te zien wat deze hypes doen met Instagrammers”, vertelt ze. “Iedereen doet hetzelfde en de grens tussen kopieergedrag en geïnspireerd raken is heel dun.”

Op haar Instagram ‘The Social Good Girl’ probeert ze dan ook een contrast te bieden tegen de perfectie en hypes door ludieke acties uit te voeren. Toch is ze niet tegen het volgen van de hypes. Zolang het maar met de juiste intentie is. “Voordat je iets boekt, is het vooral belangrijk om na te denken voor wie je dit doet.” Denk bij het boeken dus vooral na: doe je dit omdat je het zelf wil of omdat jouw volgers dit willen zien?

Redactrice Eva Breda ging op pad met Martine Schrier en sprak met Amber van Leeuwen om het onderwerp verder te belichten. Luister het fragment hier!