5 mei tot en met 6 juni: de Ramadan. Een internationale gebeurtenis voor vele islamitische mensen. Een maand lang na zonsopgang tot zonsondergang niet zondigen en overdag vasten. Dat betekent: niet eten, drinken, roken, vrijen, liegen en vloeken. Hoe gezond is dit eigenlijk? En hoe ervaart een moslim deze voorwaarden zelf?

Afgestudeerd aan diëtetiek en met de nodige kennis over voeding en een gezond gebalanceerd leven vertelt Michèle Brussé ons de nodige tips en tricks om de Ramadan zo gedisciplineerd en gezond mogelijk door te komen. ”Het ligt vooral aan de mindset van de mensen. Het hoort bij het geloof; de regels zijn strikt. Zo is kauwgom kauwen niet te bedoeling en zelfs even je mond spoelen is uit den boze. De Ramadan kan heel goed te doen zijn voor gezonde mensen. Maar wordt verder wel afgeraden als je diabeet bent of (ernstig) ziek bent. Het effect van een hele dag niet eten en drinken, kan, mits je in goede gezondheid bent, geen grote schade hebben. Maar wel met de voorwaarden dat voor zonsopgang en na zonsondergang er goed wordt gegeten.’’ Goed is hier een belangrijke term.

‘’Wat mensen vaak verwarren met elkaar is veel eten in plaats van goed eten.’’ Michèle vertelt dat daar echt wel verschil in zit. ”Goed eten is rekening houden met suikers. Eet bijvoorbeeld peulvruchten, noten en andere eiwitrijk voedsel. Vermijd dus grote hoeveelheden aan suiker, omdat dit vaak zwaar op je maag gaat werken.’’ Daarnaast is de Ramadan een evenement wat draait op mindset en is het niet de bedoeling dat je maag alsnog heel erg gaat wennen aan suikers.

Buket Bugday is moslima en doet mee met de Ramadan. ”Lang in bed liggen, niet te veel sporten, goed uitkiezen aan welke prioriteiten jouw energie naar toe gaat, zo houd ik het in ieder geval elke dag vol tot iftar.” Dat zijn de belangrijkste dingen waar je op kan letten volgens Buket. Haar vader vertelt dat meedoen met de Ramadan vooral voor jezelf is. ”Ik heb twee dochters en een zoon, geen van allen doen dit voor mij. Ze doen het allemaal voor zichzelf.” Zo houd je het ook het langst vol beaamt Buket met haar broer en haar zus. Je moet dit voor jezelf doen. ”We hebben een gezegde in het Turks,” vertelt vader Bugday: ”Elk schaap wordt aan zijn eigen poot opgehangen. Wat betekent dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en dus verantwoordelijk is en de eigen keuze heeft voor zijn of haar daden en keuzes.”