De Europese verkiezingen staan weer voor de deur! Dat betekent dat wij Nederlanders mogen stemmen op een Nederlandse partij voor in het Europese parlement. Er zijn ook steeds meer landgenoten die in het buitenland wonen, maar die ook stemmen op een Nederlandse partij. Katja van Beem is een persoon die met een Nederlands stempas gaat stemmen:’’ Ook al woon ik in Zweden, ik weet nog steeds het meest over Nederland.’’

Katja jij woont en studeert in Zweden, hoe ben je daar terecht gekomen?

“Ik woon sinds 1,5 jaar in Zweden. Ik ben voor mijn bachelor Communicatie een halfjaar in Zweden gaan studeren en ben toen teruggekeerd naar Nederland. Tijdens dit halfjaar is echt de liefde voor het land ontstaan, waardoor ik na mijn bachelor heb besloten om een master te gaan volgen in Zweden. Inmiddels ben ik hier echt gelukkig en heb ik besloten om ook na mijn studie hier te blijven wonen. Ik kom oorspronkelijk uit Enschede, wat al een erg rustige gemeente is, maar in Zweden zijn de mensen pas echt rustig. Ik vind deze karaktereigenschap echt heel fijn. Een voorbeeld: als je in Nederland zegt dat je druk bent, is dat de normaalste zaak van de wereld. Als je dit zegt in Zweden zegt iedereen: ‘Doe maar rustig aan, ga iets leuks doen!’ het zijn kleine dingen die ik enorm waardeer. Verder regelt de overheid enorm veel voor buitenlandse studenten en expats, wat me een fijn thuis gevoel geeft.”

Sinds 2017 is er een nieuwe kieswet opgesteld door het Nederlandse rijk. Dit betekent dat je nog maar 1x hoeft in te schrijven voor alle komende verkiezingen. Hoe werkt de procedure?

“Als je emigreert uit Nederland krijg je de vraag of je wil blijven stemmen voor Nederlandse verkiezingen. Ik heb toen besloten dat ik wil blijven stemmen voor mijn geboorteland. Omdat ik Nederlands staatburger ben kan je voor je hele leven blijven stemmen voor Nederland. Vervolgens in Zweden kreeg ik al half maart mijn stempas opgestuurd met alle bijbehorende informatie. Nu heb ik tot uiterlijk 23 mei de tijd om mijn stempas in te vullen en op te sturen naar Nederland, waar mijn stem wordt geteld. De procedure vind ik enorm makkelijk en er wordt zeer goed geholpen. De nieuwe wet helpt dus zeker, toen ik hier voor mijn bachelor was, ging dat minder soepel. Ik miste de deadline voor het stemmen, waardoor mijn stem niet gold. Gelukkig is de hele stemmingsprocedure nu makkelijker.”

Met jou zijn er 60.000 andere Nederlanders die in het buitenland verblijven en gaan stemmen met een Nederlandse stempas, vier jaar geleden was dit aantal stemmers nog maar 20.000.  Wat is de reden dat jij gaat stemmen?

“Omdat ik in het buitenland woon ervaar ik het belang van een goed werkende EU. Daarom vind ik belangrijk dat we deze unie houden en dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Door goed samen te werken kunnen landen elkaar beter helpen en is het makkelijker voor iedereen om te gaan en staan waar je wil. Ik vind het belangrijk dat dit voor altijd zal blijven bestaan.”

Toch woon je al een tijdje niet meer in Nederland, heb je wel genoeg kennis om te stemmen op Nederlandse partijen?

“Ik lees nog dagelijks Nederlands nieuws, daardoor kom ik in aanraking met de problemen die in Nederland spelen en weet ik veel over de politieke partijen. Verder heb ik mij ook al ingelezen over wat de partijen in de EU-fractie willen. Ook heb ik veel contact met Nederlandse familie en vrienden en die houden mij ook op de hoogte van Nederlandse problemen. Bovendien heb ik mijn hele leven in Nederland gewoond dus vind ik het normaal om nog voor Nederland te stemmen.”

Denk je dat je ooit voor Zweden gaat stemmen?

“Ik kan dat natuurlijk niet helemaal uitsluiten. Als ik hier over twintig jaar nog woon heb ik de helft van mijn leven in Zweden gewoond, het is dan goed mogelijk dat ik helemaal in deze cultuur ben geworteld en ga stemmen voor Zweden. Maar voor nu ben ik hier nog niet heel lang, ik voel mij nu nog meer Nederlander dan Zweed.”

Tot slot: heb je je stempas al opgestuurd?

“Nee nog niet, maar dit keer ga ik hem wel op tijd versturen! En ja, ik weet al wat ik ga stemmen! Ik ben zeer blij dat ik mijn stem kan uitbrengen voor de Europese verkiezingen.”