Uit wetenschappelijk onderzoek van Graeme Chester en David Smith is gebleken dat de kunst van het liften steeds meer is afgenomen. Langs de weg staan met je duim omhoog, reisbestemming op een stuk karton en een vriendelijke glimlach lijkt verleden tijd te zijn geworden. In een tijd waar men tegenwoordig steeds meer bezig is met milieubewust zijn is dat eigenlijk best gek. In plaats van in je eentje in de auto zitten of met de vliegtuig gaan zou dit een zeer milieuvriendelijke keuze zijn om je te verplaatsen. Maar hoe komt dat precies? 

Meer auto’s op de weg 

Uit cijfers van Vox blijkt dat de hoeveelheid auto’s per capita sinds de jaren 70 en 80 in een lift geraakt te zijn. Wie heeft er tegenwoordig nou geen auto? Auto’s blijven langer rijden en zijn goedkoper geworden. Daarnaast is het openbaar ook een stuk goedkoper en sneller geworden, een goed alternatief om te reizen dus. Het percentage mensen dat uit noodzaak moet liften is door deze veranderingen streng afgenomen.

Nu is dat niet het enige. Uit hetzelfde onderzoek van Chester en Smith blijkt dat mensen die tegenwoordig liften al snel gezien worden als verdacht, abnormaal, potentieel gevaarlijk en misschien zelfs wel crimineel. Dit komt doordat de noodzaak, zoals hier boven is beschreven, volledig weggevallen is.

Persoonlijke ruimte 

De auto is in de loop der jaren een instituut geworden. Het is jouw auto , jouw ruimte en geeft een stuk eigenwaarden. Een rijke zakenman gaat bijvoorbeeld niet in een oude Fiat rijden. Deze personificatie met de auto maakt het voor de eigenaar moeilijk om wildvreemde in jouw eigen auto te laten. Het is tenslotte jouw eigen ruimte.

Gevaarlijk? 

Tegenwoordig, ten opzichte van vroeger, wordt er veel vaker gezegd dat het gevaarlijk is om bij vreemden in de auto te stappen volgens The Atlantic. De perceptie van gevaar is tegenwoordig veel hoger dan vroeger. Volgens Ginger Strand, auteur van Killer on the Road: Violence and the American Interstate, blijkt dat dit te veel te maken heeft met de media. De media hebben vooral de negatieve verhalen belicht die er zijn geweest in verband met liften. Wat een vertekend beeld geeft, want een onderzoek van California Highway Patrol blijkt dat lifters niet meer in criminele en gevaarlijke situaties komen dan andere situaties in het normale leven. Dit kunnen verschillende ervaren lifters beamen die hun verhalen op het internet delen.

Dus waar wacht je op! Pak je stift en een stuk karton en ga er voor!