Dit collegejaar hebben we weer meer buitenlandse studenten ten opzichte van voorgaande collegejaren, dat meldt Nuffic. De hoeveelheid internationale studenten die in Nederland studeert is nu 11,5% van alle studenten, ten opzichte van 10,5% vorig jaar.

De hoeveelheid nationaliteiten die we onder de internationale studenten kunnen vinden is ook niet mis. Uit het onderzoek van Nuffic blijkt dat we 170 verschillende nationaliteiten huisvesten in het Nederlands onderwijssysteem. Voor het derde jaar op rij is Italië, qua absolute groei, de grootste leverancier van buitenlandse studenten. In totaliteit staat Duitsland echter nog op de eerste plaats als het aankomt op internationals. Niet alle studenten komen uit de Europese zone, in de afgelopen twee jaar is er ook een aantoonbare stijging geweest in het aantal studenten van buiten de EU. In collegejaar 2016/2017 bedroeg het percentage non-EU studenten 24,8%, in het collegejaar 2018/2019 is dit percentage 26,9% geworden.

Studies gericht op kunst en cultuur hebben het grootste relatieve gedeelte van internationale studenten. Qua absolute getallen trekken de economische studies vooralsnog de meeste internationals. Op universiteiten begint sociale wetenschappen echter meer internationals te trekken dan economie. Momenteel studeren 6.786 internationale studenten psychologie op de universiteit, een stijging van 1.369 studenten ten opzichte van vorig jaar.

Dat we zoveel internationale studenten hebben, betekent niet dat het altijd goed gaat. Problemen waar de internationals tegenaan lopen zijn veelvuldig. Eenzaamheid, heimwee en de dwang om zelfstandig te zijn worden aangemerkt als de grootste struikelpunten. Hoewel hier vanuit hogescholen en universiteiten ondersteuning en begrip voor is, loopt het toch nog wel eens spaak.

Verslaggever Roland Janssen ging op bezoek bij enkele internationale studenten om met hen een gerecht uit hun thuisland te koken. De drie studenten komen uit respectievelijk Spanje, Indonesië en Rusland. Hierbij vraagt hij wat de moeilijkheden zijn van het studeren in Nederland en wat ze missen uit hun thuisland