Kim Jong-Un en Vladimir Poetin zijn afgelopen donderdag met elkaar in gesprek geweest. Dit vond plaats in Vladivostok in Rusland. Dit is de eerste keer dat Kim Jong-Un op bezoek gaat bij de Russische buren. De laatste keer dat Noord-Korea naar Rusland toe ging was zijn vader, Kim Jong-Il in 2011. Maar waarom gaan ze met elkaar in gesprek?

“Kort gezegd is er eigenlijk weinig concreets uit gekomen.” Zegt Sovjet-Unie correspondent Floris Akkerman. “Vladimir Poetin en Kim Jong-Un zijn tot geen duidelijke afspraken gekomen. Wat daar natuurlijk ook tussen zit zijn de onderhandelingen over het ontdekte kernwapenarsenaal van Noord-Korea. Daarover is Trump in gesprek met Kim Jong-Un.” Trump wil dat Noord-Korea stopt met het kernwapenprogramma. Kim Jong-Un en Trump hebben over het kernwapenprogramma al een top gehad. Die is uiteindelijk mislukt, omdat Kim Jong-Un zich niet wilt houden aan de slotverklaring, die in 2017 is getekend.

Noord-Korea
Noord-Korea wilt volgens Russische hoogleraar Artyom Luking duidelijk maken dat het meerdere opties heeft. Kim wilt volgens Luking, in de Volkskrant, niet te afhankelijk lijken van onder andere Washington. Vroeger had Noord-Korea een goede band met de Sovjet-Unie. Dit leverden ze toen destijds geld, wapens en hulpgoederen op. Ook zijn veel fabrieken in Noord-Korea gemaakt in de toenmalige Sovjet-Unie. Die fabrieken wil Noord-Korea graag moderniseren, dus daar zou Rusland mee kunnen helpen.

Wat gaat het Poetin opleveren om met Noord Korea zaken te doen?
“Rusland is gebonden aan de VN sancties. Rusland kan dus niet zomaar iets betekenen voor Noord Korea, daarvoor zal Kim Jong Un toch echt met Trump om de tafel gaan zitten. Noord Korea heeft eigenlijk dus niet zoveel aan Rusland. Rusland wil dus eigenlijk met dit gesprek laten zien aan de buitenwereld dat ze niet geïsoleerd zijn (vooral aan Trump).” Zegt Floris Akkerman. “Poetin is vooral actief in het binnenland, en Trump meer in het buitenland. Poetin wil net als Trump meedoen op het wereldtoneel. Er zijn historische banden tussen Noord Korea en Rusland. Even laten zien dat Rusland er ook toe doet. Het is voornamenlijk ook symboolpolitiek. Poetin heeft een tijdje aan de zijlijn staan kijken hoe Trump met Kim Jong-Un in gesprek zijn en nu doet hij dus ook mee in de wereldpolitiek. Hij heeft zich op deze manier weer laten zien dat hij er in de wereld ook toe doet en een belangrijke wereldleider is, die van invloed is.”

Ook de strategische ligging van Noord-Korea kan een aanleiding zijn voor Poetin om een gesprek te gaan voeren met Kim Jong-Un. Een gaspijpleiding die is gepland naar Zuid-Korea, moet via Noord-Korea. Die Pijpleiding is iets wat Rusland al een tijdje voor elkaar probeert te krijgen. Dit plan kan dus misschien door middel van dit gesprek weer afgestoft worden. Bovendien heeft Rusland in het oosten geen havens die het hele jaar ijsvrij zijn en Noord-Korea heeft zulke havens wel. Rusland zou daar baat bij kunnen hebben.
Ook is Noord-Korea momenteel erg afhankelijk van China. China is de grootste handelspartner van Noord-Korea. Momenteel gaan veel goederen via Rusland Noord-Korea binnen. Hoe meer goederen en handelswaren er via Rusland naar Noord-Korea gaan, hoe meer dat de onafhankelijkheid van Noord-Korea bevorderd. Noord-Korea is een land wat erg veel waarde hecht aan onafhankelijkheid.

Kim Jong-Un en Donald Trump hebben al een top gehad over de kernwapens wat is mislukt. Hierdoor zou Kim ook baat hebben bij een gesprek met Poetin. Gewoon om Trump een signaal te willen geven dat het verder kijkt dan Amerika.

Volgens Floris Akkerman gaat Europa niet veel merken van de gesprekken tussen Kim Jong-Un en Poetin. “Europa gaat inhoudelijk niet veel merken van de gesprekken tussen Poetin en Kim Jong-Un. Behalve natuurlijk als de banden sterker worden. Dat zou betekenen dat er meer vrede is. Mochten de landen in oorlog komen, kunnen de kernwapens en raketten natuurlijk over Europa heen gaan. Als dat gaat gebeuren en er gaat wat fout, is Europa natuurlijk de pineut. Dan zouden er nog weleens gevaarlijke situaties kunnen gaan ontstaan. Maar gelukkig ziet het er voor nu nog niet zo uit.”