Nadat vorige week verslavingsdeskundige Jeroen Hinneman in een brief naar de Tweede Kamer pleitte voor de klinische behandeling van rookverslaving in het basispakket, laaide de discussie op: is een rookverslaving een ziekte of een eigen keuze?

Drugs-, alcohol- en gokverslavingen worden gezien en verzekerd als ziekten. Wanneer iemand met deze verslaving hier behandeling voor nodig heeft in een kliniek, wordt dat vergoed vanuit het basispakket van de verzekeraar. Een rookverslaving is de enige verslaving tot nu toe waar toch nog veel discussie over is wat betreft de keuzevrijheid. Ook rooktherapeut Barry Wentzel van AOT Instituut ziet dat. “Toch zijn bij een rookverslaving mensen net zo fysiek afhankelijk van het middel als bij andere verslavingen.”

Een rookverslaving is volgens hem zowel een lichamelijke als een geestelijke ziekte en gedragsstoornis. Mentaal houdt dat in dat een deel van het brein de stress van de ontwenningsverschijnselen verzwakt door het afgeven van een stofje vanuit de hersenen: dopamine. “Dit geluksstofje komt eigenlijk vrij als beloning voor het vooruitzicht dat je gaat roken.” Dit proces is wat de verslaving in stand houdt. De verslaving wordt een fysieke en mentale afhankelijkheid.

Lichamelijk komt het er meer op neer dat het lichaam onrustig wordt wanneer er een nicotinetekort is. “Er zitten verslavende stoffen in de tabak zelf, maar er worden ook veel stoffen toegevoegd door de tabaksindustrie, die een grote rol spelen in de afhankelijkheid van een sigaret”, aldus Wentzel.

Toch is het ook een psychische afwijking, volgens Wentzel. “Het is vreemd hoe mensen toch mentaal gedwongen worden toe te geven aan iets dat in de afgelopen 50 jaar in Nederland voor meer dan een miljoen doden heeft gezorgd.” Zo’n 65% van de consistente tabaksgebruikers sterven namelijk door het gebruik.

Maar hoe denken de mensen op straat over dit onderwerp? En zijn rokers zelf het ook eens met het idee dat een rookverslaving een ziekte is? Redactrice Eva Breda ging op pad om de balans op te maken. Bekijk die video hieronder!