Schrijfster Susan Smit plaatste enkele dagen geleden een tweet waarin ze de ‘meer dan twee kinderen’- schaamte aankaart. Met oog op het milieu is zij van mening dat men zich bewuster moet worden van het feit dat het krijgen van meer dan twee kinderen grote gevolgen heeft. Naast de al bestaande vlees-schaamte en de vlieg-schaamte wordt het volgens Smit nu ook tijd voor de ‘meer dan twee kinderen’-schaamte. 

Nicole Engel en Diny Ditters zijn beiden moeder van drie kinderen, uit twee verschillende generaties. De anticonceptiepil is pas sinds 1997 verkrijgbaar in apotheken. Het condoom bestaat al veel langer, maar was ook lange tijd verboden wegens religieuze redenen. Vroeger was het dus niet zozeer een keuze om kinderen te krijgen. Daar kan mevrouw Ditters over meepraten. Bij Nicole Engel lag het weer anders, zij was bezig met een adoptie op het moment dat het haar toch lukte om zelf kinderen te krijgen. En dat werden er uiteindelijk zelfs drie.

Of de regering uiteindelijk de beslissing voor alle gezinnen in Nederland zou kunnen maken om niet meer dan twee kinderen per huishouden te krijgen, lijkt nog erg ver weg en tevens onwaarschijnlijk. Tóch is het misschien wel goed om ons bewuster te worden van de gevolgen voor de toekomst van de kinderen die we zelf op de wereld zetten.