Al vele jaren is er ophef rondom het inburgeringsexamen. De vragen zouden niet altijd relevant zijn en de organisatie achter het examen zou chaotisch verlopen. Naar aanleiding van het nieuws over de Turkse immigranten die vanaf 2020 ook verplicht deelname moeten nemen aan het inburgeringsexamen.  Vorig jaar waren de vragen uit het examen nog op Facebook beland en konden veel aankomende kandidaten nog enige tijd wachten tot het examen was aangepast.
Hoe belangrijk is het inburgeringsexamen dan wel niet? Want wat is de kwaliteit van het inburgeringsexamen?

Als immigrant krijg je van de Nederlandse staat 3 jaar de tijd om het inburgeringsexamen te maken en behalen. Volgens het CBS had 58 procent van de immigranten die in 2014 in Nederland kwamen, het inburgeringsexamen in 2018 behaald. 
Over de gepleegde fraude van oktober vorige jaar liet minister Koolmees van Sociale Zaken weten: ”Het huidige leenstelsel is helaas kwetsbaar voor fraude. Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk misbruik maken van inburgeraars die de taal nog niet spreken en de weg niet kennen, maar wel tot 10.000 euro kunnen lenen voor hun inburgering.”

Maar hoe zit het nou precies?
De onderdelen lezen, luisteren, schrijven, spreken, kennis van de Nederlandse Maatschappij & Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt worden getoetst. Op de site van Dienst Uitvoering Onderwijs laten ze verder weten: Voor ambities als migrant om door te studeren in Nederland op MBO, HBO of WO-niveau is het aan te raden een NT2 staatsexamen te doen. Deze is ingewikkelder dan het inburgeringsexamen maar zo krijg je wel meteen een vrijstelling voor het inburgeringsexamen.

Julia is 36 jaar. Ze vormt met haar man en twee kinderen een expat gezin die twee jaar geleden verhuisd zijn uit Belarus om in Nederland te komen werken. ”Ik vind spreken het moeilijkst. De ui-klank voornamelijk. Verder vind ik dat integreren erbij hoort.’’ Zo’n inburgeringsexamen is volgens Julia hierom ook niet erg. ”Ik vind het terecht. Ik leer graag de taal. Als je de liederen en humor begrijpt van een land, dan ben je al een heel eind,’’ laat de enthousiaste deelneemster van het inburgeringsexamen weten.