Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en volgde 12 juli 2018 de door Amsterdammers zo geliefde Eberhard van der Laan op: Femke Halsema. Is zij een waardige vervanger? Wat vinden de Amsterdammers van de GroenLinkser na een jaar burgermeesterschap?

Als dochter van een wethouder voor de Partij van de Arbeid in Enschede begon ze haar carrière bij de Wiardi Beckman Stichting, een wetenschappelijk bureau gelieerd aan de PvdA. Daarvoor schreef ze het boek Ontspoord. Opstellen over criminaliteit & rechtshandhaving. In 1997 verliet ze de sociaaldemocraten en stelde ze zich kandidaat voor GroenLinks tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Ze was derde op de lijst en werd vooral bekend door haar inzet voor asielzoekers en haar verzet tegen de migratiewet van Job Cohen. In 2002 werd Halsema vicefractievoorzitter en na het vertrek van Paul Rosenmöller werd ze de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. In 2011 verliet ze de Tweede Kamer en werkte ze als freelancer onder andere als wetenschapper, journalist, auteur en televisiemaakster. Halsema schreef columns voor de Volkskrant en was betrokken bij de oprichting van de Correspondent. In 2016 schreef ze haar politieke memoires, waar ze onder andere schreef nooit meer de politiek in te willen gaan. Na het overlijden van de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, werd Halsema in juni 2018 voorgedragen door de gemeenteraad als burgemeester. Inmiddels bekleedt ze over een maand een jaar dat ambt.

De meningen over de redelijk nieuwe burgemeester lopen uiteen. Veel BN’ers uiten op internet felle kritiek over Halsema. Zo vertelt Bridget Maasland bijvoorbeeld in een aflevering van NU.nl’s rijdende talkshow: “Er worden bekrompen beslissingen genomen omdat er in een metropool, een wereldstad, in een keer een burgemeester komt die alles aan perken gaat leggen. Halsema, ja.” Vooral na het plan van Amsterdam om in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s toe te laten in de stad hebben veel mensen wat te zeggen over de burgemeester. “Een volkomen ridicuul plan en het kan absoluut niet op mijn instemming rekenen. U weet dat ik een trotse eigenaar ben van een Rolls-Royce Phantom, dus reeds om die reden moet dat plan naar de prullenbak”, vertelt Topadvocaat Gerard Spong in de Mediacourant.

Op straat zijn de mensen minder negatief te spreken over Halsema “Ik vind dat ze het wel goed doet, ze moet groeien in haar rol als burgemeester. Dat is zeker niet altijd makkelijk, vooral omdat ze Eberhard van der Laan moest opvolgen”, vertelt een Amsterdammer. “Van der Laan was meer een ‘mensenburgemeester’ en begaf zich echt onder de mensen. Dit kan bij Femke Halsema ook nog komen. Het heeft alleen nog wat tijd nodig.” Over het plan om in 2030 alleen elektrische auto’s toe te laten is ze minder enthousiast. “Dat is wel een beetje voorbarig. Er zijn veel mensen die dat niet kunnen betalen.” Een andere jonge man vindt Halsema wel goed passen bij de stad. “Ik vind haar een heel goede politicus. In de Tweede Kamer deed ze het wat minder, maar ik geloof wel dat ze haar rol als burgemeester goed vervult. Als oud-PvdA-er en GroenLinker past ze goed bij de stad Amsterdam. Hoewel haar plannen vaak ambitieus zijn, zijn ze meestal wel voor een goed doel en daar sta ik achter.” Een andere man is weer minder lovend te spreken over de politicus. “Vroeger, toen ze nog in de politiek zat, vond ik haar een sterke politica. Ik was zelfs een klein beetje verliefd op haar”, hij glimlacht even. “Maar er is een moment waarop ze volgens mij een grote fout heeft gemaakt en dat is dat ze ooit heeft gezegd nooit meer de politiek in te zullen gaan. Haar is letterlijk gevraagd of ze ooit het ambt als burgemeester van een grote stad zou willen bekleden. Dat zou ze niet doen. Uiteindelijk heeft ze dat toch gedaan.” Sindsdien is de Amsterdammer zijn vertrouwen in Halsema kwijtgeraakt. “Ik vind dat ze het als burgemeester prima doet. Maar je moet nadenken over wat je zegt voordat je dingen doet. Dat probeer ik mijn zoon ook te leren.”

De meningen lopen dus uiteen. Van de ene kant komt felle kritiek, zo zou ze zichzelf hebben voorgelogen en heeft ze te ambitieuze plannen, en aan de andere kant vinden mensen dat ze nog moet groeien als burgemeester. We gaan de komende jaren in ieder geval zien wat ze nog in petto heeft.

Om uit te zoeken wat de Amsterdammers vinden van Femke Halsema, ging verslaggever Tristan Lof op pad en vroeg aan verschillende voorbijgangers, voor de Stopera (het stadhuis van Amsterdam), om hun mening.