Snapchatje maken, Instagramposts door scrollen, Facebook checken en vervolgens hetzelfde riedeltje weer opnieuw. Het klinkt best nutteloos en dat is het ergens misschien ook wel. Sietze Kuilman (25) en Sanne Doornenbal (23) besloten beiden om alle gekleurde apps van hun telefoon af te gooien. Een goede beslissing, zo blijkt.

“Wat ik heb gemerkt is dat ik veel meer en ook veel eerder op mensen afstap. Vroeger had ik Google Maps op mijn telefoon, maar nu moet ik wel aan mensen vragen waar ik heen moet. Hierdoor durf ik veel sneller op mensen af te stappen en heb ik veel vaker persoonlijk contact”, vertelt Sanne, die zo’n tweeënhalfjaar geleden afstand deed van alle socials.

Ook de vijfentwintigjarige Sietze ziet enkel en alleen het positieve in van zijn beslissing om af te stappen van alle zogeheten ‘sociale’ media. Hij leegde zijn telefoonscherm zo’n vier jaar geleden. “In het begin had ik voor mijn gevoel minder vrienden, maar het bleek dat ik uiteindelijk gewoon alleen mijn goede vrienden overhield. Mensen moeten actiever hun best doen om contact met me op te nemen. Hierdoor werd ik in het begin veel minder voor feestjes en evenementen uitgenodigd, maar ik merk nu dat dat helemaal zo erg nog niet is.”

“Mensen zullen me wel vergeten”, dacht ook Sanne. Het tegenovergestelde blijkt waar: “Ik krijg altijd een sms’je als er iets belangrijks wordt besproken in de groepsapp van de klas. Van FOMO* heb ik nooit last gehad, maar ik moet ook wel toegeven dat ik niet een onwijs outgoing persoon ben.”

De Sanne van tweeënhalfjaar terug staat niet alleen. Maar liefst 34 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar geeft in het meest recente onderzoek van het CBS aan bang te zijn om dingen te missen (en dus last hebben van FOMO). Sanne en Sietze hebben daar naar eigen zegen ‘gelukkig’ nu geen last meer van. “In het begin was het echt gek. Voorheen was ik continue bezig met dingen posten en toen ik daarvan afstapte, voelde ik echt een soort leegte”, blikt Sanne terug. Ook Sietze had zijn telefoon voor zijn gevoel veel vaker dan nodig in zijn handen: “Iedere keer als ik mijn mobieltje pakte, keek ik of er nog wat nieuws te lezen of te bekijken was. Het was echt een verslaving geworden.”

“Constant werd ik geconfronteerd met andere mensen die zogenaamd wel leuke dingen aan het doen waren”, legt Sietze uit, “Mensen die wel sociale media gebruiken, zijn zichzelf naar mijn idee continue aan het vergelijken met anderen.” Sietze is tevreden met het feit dat hij zich, ondanks dat hij zichzelf al niet heel veel met anderen vergeleek, in ieder geval niet meer hóeft te vergelijken met anderen. “Foto’s van je ex op het strand met zijn of haar nieuwe vriendje of vriendinnetje…Dat soort dingen krijg ik allemaal niet mee en dat vind ik stiekem wel prima.”

Sanne kan dit beamen. Hoewel ze het ergens wel begrijpt dat mensen veel met hun telefoon bezig zijn, vindt ze het ook erg jammer: “Zelf geniet ik ontzettend van een concert en baal er dan ook oprecht van dat zoveel mensen tijdens een concert alleen maar bezig zijn met hun telefoon”, aldus Sanne. “Door sociale media zijn mensen de hele tijd afgeleid. Mensen verbreken constant hun aandacht door iedere keer op apps te kijken om te checken of er nog wat nieuws is gebeurd”, meent Sietze, “Hierdoor ontstaat aandacht schaarste. Ik ben dan ook blij dat steeds meer mensen in mijn omgeving mijn mening delen en hier ook daadwerkelijk iets mee doen.”