In 2015 maakte de basisbeurs in het hoger onderwijs plaats voor het sociale leenstelsel. De gedachten hierachter is, dat studenten best wel zelf kunnen investeren in hun toekomst. Zonder dat de overheid financiële steun biedt. Drie jaar later klinken er steeds meer geluiden om de basisbeurs toch weer in te voeren en het hele lenen voor de studie af te schaffen.

Jongeren die vanaf 2015 zijn gaan studeren hebben geen recht meer op een basisbeurs, die rond de 350 euro per maand was. Dit werd toen maandelijks uitbetaald vanuit het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In het leenstelsel werkt dit anders. Studenten moeten een lening aanvragen, waarnaar ze na vier jaar hebben een schuld hebben opgebouwd. Om dit terug te betalen, is er een betalingstermijn vastgesteld van 35 jaar.   

Gevolgen

Hartstikke leuk die betalingstermijn en dat lenen, maar het heeft ook zijn nadelen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed onderzoek naar de toegankelijkheid van het onderwijs na 2015. Hieruit bleek dat het nieuwe leenstelsel invloed heeft op de doorstroom van mbo naar hbo. Ook havisten blijken last te hebben van de nieuwe regels. Want lenen kost geld en het heeft ook invloed op jouw hypotheek als je een huis wilt kopen. Het huidige kabinet is van plan om de rente, op de lening, te verhogen. Hierdoor moeten studenten straks gemiddeld 5500 euro bijbetalen. Organisaties zijn erg tegen dit plan, want dit kost studenten veel geld. En ze komen later in de problemen. Daarom zijn ze aan het protesteren tegen dit plan.

Wat vinden studenten van het plan om het leenstelsel af te schaffen? En hoe zit het met de financiën van deze groep door het lenen? Verslaggever Robert van der Vijver praatte met studenten op de uithof en met een financieel adviseur over het leenstelsel.