Zonvakanties, zuipen, voorbereiden op een nieuwe studie of gewoon lekker luieren. Morgen, 23 mei, zijn alle eindexamens voor de scholieren afgelopen en is het éindelijk tijd om de drie maanden-durende vakantie invulling te geven. Voor scholiere Paulien Hammink ziet het zomerprogramma er ietwat anders uit: zij is van plan om haar tussenjaar een nuttige invulling te geven en vertrekt na de zomer naar Amerika om High School te volgen. Voor de Amerikaanse Katie Duckworth is dit jarenlang de dagelijkse kost geweest. Zij vertelt hoe het er ongeveer aan toegaat op een Amerikaanse High School.

Voor Katie is het al enkele jaren geleden dat ze de High School verliet, maar ze herinnert zich die tijd maar al te goed. “Bij de High School waar ik naartoe ging draaide het vooral om hard werken, heel hard werken. Maar het ligt er écht aan waar je terecht komt. Amerika is natuurlijk enorm vergeleken met Nederland, hier is er echt een groot verschil in educatie te zien tussen gebieden en steden.” Enkele jaren geleden was Katie degene die als ‘buitenlandse’ voor een half jaartje Nederland binnenwandelde om hier een schoolprogramma te volgen in Amsterdam. Ze vertelt over de grote verschillen en heeft enkele tips voor Paulien.

Verslaggeefster Lisa Kroesen ging in gesprek met scholiere Paulien Hammink en de Amerikaanse Katie Duckworth over de Amerikaanse High School.

“Ik twijfelde eigenlijk tussen Ierland, Engeland en Amerika. Hierbij werd aangegeven dat het bij Amerika vooral echt om de ervaring gaat, toen was de keuze al snel gemaakt.” Paulien heeft nog één examen te gaan en dan is het Nederlandse middelbare school-sprookje voor haar hopelijk uit. Tijd voor een nieuw avontuur in Amerika. Als alles volgens plan verloopt, vertrekt Paulien bij het verdwijnen van de zomer richting de Staten om zich hier bij een gastgezin te nestelen en stukje bij beetje kennis te maken met de Amerikaanse cultuur. Een spannende uitdaging, desalniettemin een hele leuke. “Verwachtingen heb ik eigenlijk niet echt, misschien is dat ook maar beter! Ik laat het daar helemaal over me heen komen en ga vooral genieten van de tijd die ik daar heb.”