Morgen, donderdag 23 mei, zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement en kunnen we stemmen op een van de zestien deelnemende partijen. Door de populariteit van de eurosceptische partij Forum voor Democratie bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen wordt het morgen extra spannend. In de media doen vaak negatieve verhalen over de Europese Unie de ronde; zo zou het bakken met geld kosten en zouden we Jan en alleman binnenlaten. Maar er zijn ook veel positieve punten te zeggen over de Unie. Verslaggever Tristan Lof ging in gesprek met Europees verslaggever Jesse Pinster van BNR Nieuwsradio.

Door de uitslagen van de afgelopen verkiezingen zou je haast denken dat Nederland zeer negatief tegenover de Europese Unie staat, maar is dat ook echt zo? “Er wonen een hoop verschillende soorten mensen in Nederland, dus dat is moeilijk te zeggen. Brussel publiceert een keer in de zoveel tijd de Eurobarometer en daaruit blijkt dat zo’n zestig procent van de Nederlanders positief te spreken is over de Unie. Ook hebben we geen grote ambities om eruit te stappen”, vertelt Pinster. Daarnaast legt hij uit dat maar een beperkt deel stemt op de eurosceptische partijen als Forum voor Democratie. “Het is niet zo dat vijftig procent van de Nederlanders ambities heeft om op een euroceptische partij te stemmen. Het vertrouwen in de Europese Unie stijgt juist en het percentage dat in de Unie wil blijven ligt nog hoger.”

De Britten hebben laten zien dat het geen groot feest is om uit de Europese Unie te stappen en het een hoop geld kost. Dit is een van de redenen voor mensen om positief tegenover de EU te staan. “Ik vind het persoonlijk ook heel fijn dat als ik over de grens wil niet langs een controlepost hoef en ik in het grootste gedeelte van Europa met dezelfde munt kan betalen. In Brussel zijn ze ook maar al te trots dat ze de roamingkosten voor mobiel internetten in het buitenland hebben afgeschaft, dat is voor mij als journalist die veel reist ook heel prettig.” Andere dingen die we in het dagelijks leven merken van de Europese Unie zijn bijvoorbeeld de plastic wegwerpproducten die verdwijnen. “Dat zijn besluiten die op Europees niveau genomen worden en Nederland uiteindelijk uitvoert, hoewel ze natuurlijk ook aan de tafel zitten in Brussel.”

Maar weinigen kennen de mensen in het Europese Parlement goed. Zo zullen veel mensen nooit gehoord hebben van Bas Eickhout van GroenLinks, die het voor elkaar heeft gekregen om de CO2-uitstoot van vrachtwagens in 2030 met 35 procent te verminderen, en heeft Sophie in ’t Veld van D66 kritische vragen gesteld over Hongarije. “Er zijn heel veel onderwerpen die langskomen in het Europese Parlement. Als je als Europarlementariër iets voor elkaar moet krijgen moet je vastzitten op één dossier. Dan ben je een rapporteur.” Pinster benadrukt dat dit de manier is om iets te bereiken in het Europese Parlement, meer dan door een keer op te komen dagen en met zevenhonderd anderen te stemmen. “Sophie in ’t Veld is voorzitter binnen de liberale fractie, waardoor je hoog in de bomen zit van een politieke beweging van het Europese Parlement en dat geeft een zekere invloed.”

Nederlanders kunnen stemmen op een van de zestien partijen die deelnemen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Elke Nederlandse partij zit samen met andere partijen uit verschillende landen in een Europese partij. Zo zit VVD bijvoorbeeld in de ALDE, Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, samen met D66 en zit het CDA in de EVP, Europese Volkspartij, samen met het CDU van voormalig lijsttrekker Angela Merkel. Bij de vorige verkiezingen in 2014 sleepte CDA als grootste partij vijf zetels binnen en D66 en PVV als tweede partijen beiden vier zetels. Een paar van de nieuwe partijen zijn Forum voor Democratie met lijsttrekker Derk Jan Eppink en Volt Nederland, een paneuropese partij, met als lijstrekker Reinier van Lanschot. Volt, een Europese partij opgericht in 2017 door de Italiaan Andrea Venzon, en richt zich vooral op een sterker Europa, klimaatverandering, migratie, economische ongelijkheid, internationale spanningen, terrorisme en de invloed van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het is een van de weinige partijen die alleen bestaan in het Europese parlement.