Wereld Meditatie Dag vond gisteren plaats overal ter wereld. De dag is er om meer bekendheid te geven aan meditatie en de positieve effecten ervan wereldwijd te delen. Maar meditatie “duurt te lang” of is “onzinnig”. Althans dat is wat een groot deel van de mensen denken. Is dit waar? Of is het juist goed om in je drukke leven even een kwartiertje te ontspannen en tot jezelf te komen?

“Juist voor de mensen met een druk leven is het goed om tijd vrij te maken om te ontspannen”, weet yoga- en meditatiedocente Pascale van de Graaf.  “Het hoeft ook helemaal niet lang te duren, een paar keer goed naar je buik ademen of sowieso even op je ademhaling letten, kan al zorgen dat je rustiger wordt.”

Even een pauze nemen heeft ook zijn voordelen: het zorgt voor een rustigere ademhaling, productiviteit, minder stress en een beter gevoel in het algemeen. Maar hoe komt het dan dat toch dat heel veel mensen liever doorwerken dan even een pauze nemen? “Vaak komt het omdat mensen een slechte ervaring hebben gehad met mediteren of yoga, dat het te zweverig voor hun idee was. Maar het hoeft helemaal niet zweverig te zijn”, legt Pascale uit.

Tijdens Wereld Meditatie Dag wordt mediteren wereldwijd gevierd. Dit is nodig in een wereld waar veel mensen vinden dat meditatie te veel tijd kost of onzin is. Student Elise Vellekoop is een groot fan van meditatie, maar geeft wel eerlijk toe dat ook zij vaak het overslaat omdat ze niet genoeg tijd heeft. Yoga en meditatie docent Pascale van de Gaag vind dit echter geen goede reden, want meditatie hoeft immers maar tien minuten te duren. 

Dat het niet zweverig hoeft te zijn, weet student Elise Vellekoop. Zij doet zo vaak als ze kan aan meditatie, omdat ze weet hoe fijn het haar laat voelen. “Maar ook ik sla het regelmatig over, omdat ik het vergeet of omdat het niet in mijn dagelijkse routine zit”, geeft ze eerlijk toe. “Dat vind ik heel jammer, want meditatie werkt eigenlijk pas als je het dagelijks doet en het geeft zo’n fijn gevoel.”

Maar veel mensen werken toch liever door dan dat ze een kwartiertje ‘niets’ gaan doen. “Mensen om mij heen zien mediteren toch met zitten en je handen op je knieën liggen en niets meer dan dat”, vertelt Elise. Maar zowel Elise als Pascale zijn het hier niet mee eens: mediteren is echt ontspannen, is je gedachten weer op een rijtje krijgen en de stress loslaten.