De temperaturenlopen inmiddels op en het zomerse gevoel ontstaat dan ook bij veel mensen. Bij dat zomerse gevoel hoort natuurlijk ook een zomerhit, waarop gedanst kan worden in de club, op het strand of gezelligop die ene barbecue in je eigen land. Wat is de zomerhit van dit jaar? En wanneer is een nummer de nieuwe zomerhit?De zomerhit van dit jaar is al uitgebracht. Dj en tevens ook eigenaar van DJ School Amsterdam, Olivier Meijs, legt ons uit hoe zo’n zomerhit tot stand komt.

Wat wordt de zomerhit van 2019?

Scrollend door de hitlijsten op dit moment, zou ik zeggen ‘Giant’ van Calvin Harris en Rag’n Bone man of ‘I dont care’ van Ed Sheeran en Justin Bieber. Het gaat er allereerst om dat de platen dansbaar zijn in foute discotheken op van die vakantiebestemmingen als Lloret de Mar.

Is de zomerhit van 2019 al uitgebracht?

Die is inderdaad al uitgebracht. De nummers die nu uitkomen of over een maandje kunnen al geen zomerhit meer worden, omdat er dan te weinig tijd is voor het publiek om de zomerhit te leren. Dusje moet kijken naar de nummers die in het voorjaar uitgebracht worden, dus in april of mei. Aan de andere kant komt een zomerhit juist erg onverwachts. Als je kijkt naar de artiesten in de lijst ‘top 100 zomerhits de afgelopen 30 jaar’ dan zie je dat die artiesten met een zomerhit hoofdzakelijk eendagsvliegen zijn. Het zijn dus bijna nooit artiesten die al jaren legendarische zijn die een zomer hit luistert.

Wat zijn andere ingrediëntenvoor een goede zomerhit?

Ten eerste is de snelheid van een nummer belangrijk en daarnaast moet het nummer dansbaar zijn. Ook zijn de zomerhits vrolijk, wat erg voor de hand ligt. Daarnaast zit er altijd altijd reggae Latin in een zomerhit. Iets van een Latijns-Amerikaanse beat eronder kan ook niet ontbreken. Maar een opvallende videoclip is ook heel belangrijk.

Hoe denk jij dat een zomerhit wordt bepaald?

Hierbij komen eigenlijk de radiostations kijken, zij spelen hierin een erg belangrijke rol. Zij draaien zo’n zomerhit erg vaak. Daarnaast zijn Airplay of Spotify belangrijk en speelt het daarbij mee in wat voor een afspeellijst Spotify jouw lied zet.

Een voorbeeld is het nummer ‘Lady’ van Kenny Rogers, ik weet dat nog precies. Lady werd een hit in Frankrijk omdat het nummer daar in alle discotheken werd gedraaid. Dat is dus cruciaal voor een zomerhit. Maar omdat Lady nooit op de radio is gedraaid, is het geen zomerhit geworden. Dat gebeurt vaak door discotheken met een zomerhit. Het is juist de combinatie van de radio en de discotheken die zorgen dat een zomerhit een zomerhit wordt. Wanneer er eentje wegvalt is dat onmisbaar.

Houden jullie bij de djschool ook rekening met populaire zomerhits?

Wat wij de leerlingen proberen te laten doen is anticiperen op het publiek en daarin vind ik wel dat je een zomerhit moet draaien, tenzij je in een niche zit. Niet elke DJ vindt het leuk om een zomerhit te draaien.

En dan is het nog belangrijk dat je de zomerhit op het juiste moment brengt. Je moet hem draaien op de piek van de avond zodat de hit het beste tot zijn recht komt. ‘Turn me on’ van Kevin Lyttle is een mooi voorbeeld. En natuurlijk zijn er plekken waar dat nummer acht keer per avond wordt gedraaid, bijvoorbeeld in zo’n foute strandtent aan de Costa Brava. Ik zelf draai een zomerlied alleen op de piek van de avond.

Wat is jouw favoriete zomerhit aller tijden?

Nou, ik kijk een beetje door twee verschillende brillen. Als DJ zie je namelijk wat een hit met de dansvloer doet. Wat ik veel draai als zomerhit is ‘Project Uno’ van El Tiburon, dat nummer is zeker zo’n twintig jaar oud (1995). Als je dat nummer hoort denk je meteen ‘yes, het is zomer’.En natuurlijk ‘Fiesta’ van Sit Club. Dat is ook wel echt geniaal, want dat nummer is nooit meer nagedaan. De beste zomerhits zijn de nummers die altijd meteen te binnenschieten.