Muziek, het is er in alle klanken en maten. Voor bijna alle Nederlanders is er wel een muzieksoort die hij of zij leuk vindt. ‘’Muziek is er voor iedereen. Jong, oud, man en vrouw.

‘’Dat is een inderdaad een hoop tijd’’ beaamt Van Ree. De manier waarop wij muziek luisteren is aan het veranderen: we luisteren iets minder radio en steeds muziek van muziekdiensten, zoals Spotify (van 7% naar 12%). ‘’We hebben steeds minder vaak een radio tot onze beschikking, dus gaan mensen muziek op hun telefoon luisteren’’, de musicoloog.

Alhoewel 190 minuten een lange tijd van de dag is, is dit volgens Van Ree niet schadelijk: ‘’Er zitten een hoop voordelen aan muziek luisteren. Uit onderzoeken blijkt dat muziek positieve effecten heeft op mensen, ze worden er vrolijker van en het kan rust creëren in hun leven. Muziek is echt geworteld in onze samenleving. Verder heeft het enorm veel goede effecten op het brein. Een goed voorbeeld is muziektherapie. Deze therapie helpt mensen die verbaal minder vaardig zijn, om alsnog hun emoties te kunnen uiten. Muziek bindt mensen en leert elkaar beter te begrijpen.‘’

Ook hoogleraar van de Vrije Universiteit Erik Scherder ziet enorm veel positieve effecten van muziek: ‘’Het is een enorme verrijking voor de mens en een geweldige prikkel voor het menselijke brein. Muziek is belangrijk voor het begrijpen en uiten van emoties voor de mens, het is dan ook belangrijk dat we meer muzieklessen op scholen gaan geven.’’

Maar waarom luisteren we toch met zijn allen naar muziek? Verslaggever Danny Wendt ging langs bij een muziekliefhebber en een musicoloog om dat te achterhalen.