Het klimaat, een dagelijks gespreksonderwerp, maar nog altijd zonder heldere afspraken om te verbeteren. Wat kun je zelf doen om grote impact op klimaatverandering te verkleinen? Hoe helpt een individuele bijdrage aan een ver-van-je-bed show? Verslaggever Vera Sleeman volgt een aantal jongeren tijdens de klimaatstaking in Utrecht op 24 mei en spreekt met een klimaatdrammer.

Emre Hoogduin, klimaatdrammer en een voorbeeld voor veel jongeren, vertelt waarom hij zich inzet voor het klimaat. ‘’Het zit hem echt in het bewustzijn’’, legt hij uit. Als je dat hebt kun je persoonlijk dingen veranderen. ‘’Ik kwam filmpjes tegen van mensen die zeiden dat alles een totalehoaxis maar ook dat het een reële bedreiging vormt, en toen ben ik begonnen me te verdiepen’’ Volgens Emre is er groot draagvlak voor het zoeken naar een oplossing.  ‘’Jongeren willen niet alleen de toekomst maar hebben ook de toekomst. Het moet anders.’’ Volgens Emre kan dit niet enkel door individuen maar moet het van bovenaf, door zowel de overheid als de Europese Unie, worden doorgevoerd. ‘’Klimaatverandering is iets wat ons allemaal raakt.’’

Bewustzijn: door en voor omgeving

 ‘’Ik heb mijn gevoel voor activisme niet meegekregen vanuit mijn milieu. Ik heb zelf mijn omgeving ervan moeten overtuigen te gaan stemmen en op te staan voor verandering.’’ Door veel te delen op sociale media merkt Emre dat hij anderen er ook bewust van maakt.  En dit maakt hem een voorbeeld voor vele andere jongeren om te laten zien wat je zelf kunt doen aan kleine bijdrages.

Onderschatting

Vaak worden de jongeren die opstaan voor het klimaat geframedals ‘luie studenten die gewoon een dagje vrij willen’. Maar op het Malieveld in Den Haag afgelopen februari waren er zeker 4000 jongeren die de organisatie Youth for Climate kwamen steunen. En dat gebeurde afgelopen vrijdag ook: 1500 scholieren met protestborden gingen de straat op. ‘’If you don’t act like adults, we will’’, ‘’Voor je het weet is het te laat, red de planeet, red het klimaat’’ en ‘’I want you to panic’ werd er uitgedragen. Een meisje dat aanwezig was vult aan: je hoeft niet je hele levensstijl aan te passen, maar wel in alles wat je doet rekening houden met het klimaat.

Wat kunnen we doen

Individuele bijdrages die je kunt leveren zijn minder vlees eten en geen kleding van fast-fashion bedrijven zoals de H&M, Primark en Zara kopen. Grote bedrijven in China zijn enorm vervuilend. In plaats hiervan kun je ook vintage shoppen. ‘’Dit is iets economisch’’, legt Emre uit, ‘’wanneer je die ene hamburger of blouse laat liggen maak je al verschil. Dit moet je zien als collectief want bij vraagvermindering van een product zal er ook minder van worden geproduceerd.’’. Verder kun je beter je afval scheiden en herbruikbare waterflessen en lunchboxes meenemen. ‘’Zowel AH to GO als de Starbucks gebruiken re-usable cups, maak daar gewoon gebruik van.’’ Verder is het van belang korter en lauwer te douchen.  Vaker fietsen en de auto laten staan of een auto delen scheelt een hoop en ook minder gebruik maken van het vliegtuig is een hele goede stap.

Wat je hiermee voor verschil maakt is voor jongeren al snel onzichtbaar. De zichtbare impact wordt een beetje verduidelijkt op de website van milieucentraal.nl. Je kunt hier bekijken wat je bespaart als je al de genoemde dingen hierboven hanteert. Je kunt zelf een vergelijking trekken naar hoeveel CO2 jij uitstoot en waar dit gelijk aan staat.

De volgende video is een informatieve en leerzame video over wat jij kunt doen tegen de klimaatverandering. Met o.a. informatie van Willem Ligtvoet, milieucentraal.nl en individuele overtuigingen van jongeren.

 De organisatie van Youth for Climate is heel tevreden over de opkomst van afgelopen vrijdag. ‘’We hebben echt een succes gehad, we hadden veel minder mensen verwacht. Ik ben trots op iedereen die wij vertegenwoordigen en iedereen die opstaat voor een beter klimaat’’, aldus Romy van der Wansen, een van de organisatoren. ‘’Ik hoop dat heel Nederland zich steeds bewuster wordt van de ernstige zaak rondom het klimaat. Volgend jaar zie je ons weer!’’