Jarenlang werd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) de verkiezing ‘Weg met dat woord!’ georganiseerd. In deze verkiezing werd het ‘irritantste woord’ van het jaar gekozen. Tegenwoordig wordt deze verkiezing niet meer georganiseerd en is het tijd om zelf deze verkiezing te organiseren.

Inwoners van Nederland en Vlaanderen konden stemmen voor deze irritante woorden. Op basis van de inzendingen stelde het instituut de twee top tienen samen. Woorden als papadag, genderneutraal en duurzaam kwamen uit deze verkiezingen als meest irritant. Ondanks het succes van deze verkiezingen, moeten we het nu zonder doen en wordt zo’n verkiezing door veel mensen gemist.

“Woorden als ‘oprecht’ of ‘intens’ vind ik irritant”, zegt Nienke van Heertum (18). Ze legt uit dat iedereen in haar omgeving deze woorden gebruikt. Ook zij vindt het jammer dat hier geen ‘verkiezing’ meer voor wordt georganiseerd. Dominque Aretz (17) vindt de verkleinwoorden uit de Nederlandse taal niet prettig. “Woorden als sfeertje of terrasje moeten echt vermeden woorden, want die hoor je echt overal.”

Buiten de irritantste woorden uit de Nederlandse taal om, is het Nederlands ook nog eens niet sexy. Een Amerikaanse reiswebsite heeft haar bezoekers gevraagd welk accent ze het meest sexy vonden en Nederland kwam daar niet bepaald ‘goed’ uit. Wij als Nederland staan op plaats 31 met voor ons de Nigerianen en achter ons het Scouse.

Maar wat zijn die irritante woorden die wellicht onze Nederlandse taal wat minder sexy vinden? Verslaggever Isa de Laat ging de straat op en onderzocht wat de irritantste woorden op dit moment zijn.