Overmorgen, donderdag 30 mei, is het Hemelvaartsdag. De meeste mensen in Nederland hebben dan een dagje vrij van hun werk of school en daar zijn we allemaal maar al te blij mee! Maar wat vieren we eigenlijk ook alweer met Hemelvaartsdag? En spenderen we deze vrije dag wel zoals wie die vanuit de religieuze afkomst van de feestdag zouden moeten vieren? In de rubriek Laat Het Door Kinderen Vertellen, spreken Thijm en Noor over Hemelvaartsdag.

“Ah daar heb ik wel iets over gehoord, dan gaat god toch naar de hemel?” Ondanks dat Noor heel goed denkt te weten wat we op Hemelvaartsdag vieren, lijkt er hier toch iets mis te gaan. Maar Noor is niet de enige! Want ook studente Marlou en de gepensioneerde Anne schudden beiden flink met hun hoofd en vormen flinke denkrimpels in hun voorhoofd bij de vraag naar de achtergrond van Hemelvaartsdag. Wel weten ze al precies hoe ze de vrije Hemelvaartsdag gaan spenderen. “Ik ga lekker met mijn kleinkind naar de markt! Volgens mij wordt het heerlijk weer. Maar verder doen we nooit iets speciaals”, vertelt Anne. Marlou heeft andere plannen, zij brengt Hemelvaartsdag traditiegetrouw met haar vriendengroep, genaamd de Dauwtrappers, door. Niet dat er überhaupt gedauwtrapt wordt hoor! Thijm en Noor plakken de vrije dag aan hun weekend vast en gaan een paar dagen naar de camping. Pastoor Hans Pauw spendeert Hemelvaartsdag weer op een hele andere manier en vertelt alles wat we zouden moeten weten.

Hemelvaartsdag is dus ‘simpelweg’ een onderdeel van de Paascyclus. “Mensen denken wel eens dat Pasen twee dagen eieren eten is of koppelen het aan de woonboulevard, maar in de kerk is het een cyclus van vijftig dagen. En Hemelvaartsdag valt op de veertigste dag van die cyclus”, legt pastoor Pauw uit. Hij erkent dat de religieuze feestdag eigenlijk helemaal niet meer zo leeft onder de mensen. Maar religieuze feestdag of niet: Thijm en Noor zijn al lang blij met een Hemelvaartsdag als extra vrije dag. “Vaak is de rest van de familie ook vrij en dan kun je samen leuke dingen doen”, aldus Noor.