De kritiek op Game Of Thrones was immens. Fans uitten hun onvrede via social media en er werd zelfs een petitie gestart voor een nieuw einde van de serie. Maar is dit niet een beetje overdreven? En waarom hechten mensen zoveel waarde aan de serie?

Het is een vraag wat mij persoonlijk al een tijdje bezighoudt. Ik kijk nauwelijks series en nauwelijks films, maar kan wel ineens een serie héél bijzonder vinden. Vrienden van me wijten het gebrek aan interesse en mijn ongeduld, ik kan me niet lang concentreren op één zaak. Zo ook op series.

Nu is er serie afgelopen die ik ook niet heb gekeken, Game Of Thrones. De serie schijnt een achtbaan te zijn van emoties, je wordt constant verrast. Dat schijnt de kracht te zijn van de serie. Maar slaan we niet een beetje door met zijn allen als een half miljoen mensen een petitie ondertekenen voor een nieuwe einde van een serie waar zo hard aan gewerkt is?

Dat lijkt mij wel. Acteurs van de serie noemden het al respectloos, en dat is het natuurlijk ook. Dat je nu zulke statements gaat maken, geeft eigenlijk wel aan dat je erg verwend bent de vorige 7 seizoenen. In de échte wereld moet je dat kunnen relativeren, maar soms heb ik het gevoel dat kijkers blijven hangen in de fictieve wereld van sommige series. Zo verslavend, zo meeslepend, maar ook: zó goed zijn die series dus.

Een echte deskundige omtrent Game Of Thrones is Karel van Dijck. Vanaf het absolute begin was hij betrokken bij de serie en heeft hij alles gezien. Hoe kijkt hij tegen de serie aan? En is hij van mening dat de petitie overdreven is? ‘’De serie is natuurlijk ongelofelijk’’, begint hij lovend. ‘’Elke aflevering had je een moment waarvan je dacht: ‘Wat?!’. Je wordt elke aflevering op de verkeerde been gezet en dat maakt de serie zo vet.’’ Ondanks de lovende woorden van Karel is hij minder te spreken over het laatste seizoen en afleveringen. ‘’Je moet je voorstellen, je zit jarenlang in een serie waar je echt helemaal inzit. Jarenlang leef je toe naar een einde waarvan je denkt dat je helemaal weg wordt geblazen. Dat kom je gewoon bedrogen uit.’’

Meer kijkers kwamen bedrogen uit, zo ook Dylan. De Amerikaan startte uit woede en teleurstelling een petitie om een nieuw einde te verwezenlijken. Ik citeer Dylan op de site van de petitie:

‘’I didn’t make this petition to be an entitled, whiny fan. I made it because I was immensely disappointed and needed to vent. Do I have a solution? I’ve got plenty of ideas, but no, I’m not a Hollywood writer. But you don’t need to be a mechanic to know your car is broken’’.

Een oplossing heeft hij niet, maar wel veel ideeën over een andere afloop. Eigenlijk is het dan gewoon schrijnend als je zo’n petitie start. Althans, zo denk je als je het van de buitenkant bekijkt. Karel weet hoe het is om het als trouwe kijker te benaderen, en heeft ook een mening over de petitie. ‘’Ik snap heel goed dat er een petitie gemaakt wordt als statement. Je uit je woede en dat doe je op een manier waarom je iets kan bereiken. Dan is een petitie een mooi middel.’’ Of de petitie echt nut gaat hebben, betwijfelt Karel ten zeerste. ‘’Denk je nou echt dat de serie ineens besluit om een nieuw einde te creëren? Ik vind dat heel naïef. Je schiet er natuurlijk helemaal niks mee op.’’

Als ik de petitie zo zie en de betrokkenheid bij de serie zo voel, ben ik blij dat ik nooit zo nauw een serie heb gevolgd. Karel heeft die fout wel gemaakt, en lucht in onderstaand item nog maar eens zijn hart over dit onderwerp.