‘Niet lullen, maar poetsen’, luidt de bekende Rotterdamse uitspraak. Toch is lullen iets dat volgens sportsociologe Agnes Elling wel eens wat vaker mag gebeuren. Dit met als doel om homoseksualiteit in de voetbalwereld bespreekbaarder te maken.

Een bal raakt het net van de tegenstander. Er klinkt luid gejuich vanuit het publiek. Spelers springen elkaar in de armen en vegen de zichtbare druppeltjes zweet van hun voorhoofd. De vreugde van de scorende spelers staat erg in contrast met de teleurstelling van het team uit wiens net de bal gevist moet worden. “Je had wel wat beter kunnen verdedigen, homo”, klinkt een opmerking van een balende speler over het veld.

Tsja, de voetbalwereld, een wereld waar naast al het gejuich, het vieren van de winst en het wegdrinken van verdriet na een verloren wedstrijd, tot teleurstelling van onder andere Elling, nog steeds zogeheten ‘homograppen’ worden gemaakt. Om een punt te zetten achter homofobie in de voetbalwereld is aandacht voor dit onderwerp essentieel. “Mensen moeten gesprekken met elkaar aangaan, campagnes voeren en op een positieve manier aandacht schenken aan dit onderwerp”, meent Elling, “Anti-discriminatieregels hangen al in voetbalkantines, maar vooral het gesprek aangaan met elkaar is belangrijk.”

“Mensen moeten zich realiseren dat scheldwoorden als homo of mietje voor sommige mensen ook kwetsend kunnen zijn.” Elling is senior onderzoekster aan het Mulier Instituut en heeft een brede kennis op het gebied van sport en diversiteit. Hoewel de aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit in de sport uit haar onderzoek relatief positief blijkt, is er meer aandacht nodig om het taboe rondom homoseksualiteit in de sport, tevens in de voetbalwereld, volledig uit te bannen.

In onderstaande video licht Elling toe welke ontwikkelingen zich de afgelopen jaren al hebben voorgedaan. Ook gaat zij verder in op welke ontwikkelingen er anno 2019 nodig zijn om ervoor te zorgen dat van homofobie in de voetbalwereld geen sprake meer is.

Over heel de wereld wordt er aandacht besteed aan dit onderwerp. Zo maakt de Franse topvoetballer Antoine Griezmann zijn statement om homofobie in de voetbalwereld tegen te gaan vorige week duidelijk op de cover van het Franse tijdschrift TÊTU, zijn er op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) door de aanvoerders van de Duitse voetbalclub DJK-Teutonia Gaustadt regenboogaanvoerdersbanden gedragen en heeft de Nederlandse Bowi Jong, die vorig jaar oproep deed bij de KNVB om de voetbalwereld een fijnere plek te maken voor homoseksuele voetballers, in het weekend van 18 mei de Jos Brink Innovatieprijs in ontvangst mogen nemen.

De ontwikkelingen tonen aan dat de aandacht er wel degelijk is, maar dat deze aandacht ook moet worden omgevormd tot een daadwerkelijke totstandkoming van een homo-vriendelijkere voetbalomgeving. Gesprekken voeren en soms ook even iets meer lullen dan poetsen. Laat dat nou net hetgeen zijn waar Johan Derksen zo goed in is…