Een personage spelen en je door een verhaal heen improviseren. We hebben het allemaal weleens gedaan, bijvoorbeeld bij een musical of met vrienden. Sommige mensen doen dit maandelijks of zelfs wekelijks. Zij doen aan Life Action Role Playing, oftewel LARP. Een hobby waar veel mensen een mening over hebben. Goed nieuws voor alle larpers: Het larpseizoen is weer begonnen! 

Dit seizoen duurt tot ongeveer eind oktober. Er worden aankomende maanden veel evenementen georganiseerd, waarbij larpers vrij zijn om aan LARP te doen. Door middel van personages te spelen in een verhaal.

Een setting van zo’n verhaal kan van alles zijn. Van Lord Of The Rings tot het Keltische tijdperk. Of van Starwars tot Japanse anime: bijna alles is mogelijk. Veel mensen vinden het suf en doen er lacherig over, merken larpers. Zo bevestigt Cynthia Offringa, penningmeester en bestuurslid van LARP-stichting Booyah.

Booyah heeft als doel om LARP over te laten aan de spelers en zo weinig mogelijk te sturen door bijvoorbeeld een voorgeschreven verhaal. In tegenstelling tot veel andere LARP-verenigingen staan zij de media wel te woord. ‘Er zit een enorm stigma op deze hobby. Veel mensen denken dat larp voor nerds is of mensen die geen leven hebben. Terwijl het bij deze community, die in Nederland zo’ 15.000 tot 20.000 larpers bevat, helemaal niet uitmaakt wat voor persoon je bent’, aldus Offringa.

Volgens experts blijkt leren door middel van rollenspellen een positief effect te hebben op leerlingen met leerproblemen. In Denemarken is zelfs een heuse LARP-school gesticht. Daarnaast zou het volgens experts goed zijn voor jezelf vertrouwen.

Barend Degenkam zou hier een bewijs van kunnen zijn. In het dagelijks leven doet hij de IT van een fastfoodketen. Zo’n twee keer per jaar doet hij nog aan actief larpen, maar wil dit wel weer graag oppakken. ‘Het was een boost voor mijn zelfvertrouwen en vriendenkring. Ik heb er veel connecties aan overgehouden, verspreid over heel Nederland. Zo af en toe drink ik dan een biertje met ze’, vertelt hij.

Afgelopen weekend vond het Keltfest plaats bij het Haarlemmermeer. Ook Barend is hierheen geweest en heeft dit altijd zeer succesvol ervaren. Nu is Keltfest niet een écht LARP-evenement, maar wel een event waar veel larpers elkaar treffen en ideeën uitwisselen met elkaar. Bij Keltfest kwamen namelijk ook veel mensen die het simpelweg leuk vinden om zich te verkleden. Maar ook omdat zij veel belangstelling hebben voor het Keltische tijdperk.

Verslaggeefster Anaïs Banzira was vooralsnog onbekend met deze hobby. Afgelopen weekend nam zij een kijkje in deze wereld en bezocht het Keltfet. In de onderstaande link is haar verlag te zien: