Menstruatie is iets waar niet veel over gepraat wordt over het dagelijks leven. Gisteren was het Menstrual Hygiene Day. Op deze dag wordt menstruatie bespreekbaar gemaakt of in ieder geval een poging gedaan tot het bespreekbaar maken. Waar in derdewereldlanden gefocust wordt op ondersteuning voor meiden, ze moeten in sommige landen buiten leven wanneer ze menstrueren, hebben we het in de Westerse wereld vooral over het taboe wat eromheen ligt. Anna Herter heeft een petitie gestart om de menstruatiecup in de basisverzekering op te nemen en strijdt voor het bespreekbaar maken van menstruatie.

Wat zijn de grootste problemen omtrent menstruatie?
“Ik denk dat het grootste probleem is dat er een taboe op ligt, er wordt lastig over gepraat. Alle andere problemen komen daaruit voort. Zoals het betalen van producten, de zogeheten menstruatiearmoede. Dat is echt een groot probleem voor veel meiden, maar als je er niet over praat, dan gebeurt er niks. Ook is er te weinig onderzoek naar risico’s van tampons en maandverband. Daardoor is er ook geen aandacht voor in de politiek.”

Waarom denk je dat er zo’n taboe ligt op het praten over menstruatie?
“Ik vind het wel interessant dat het tegenwoordig nog zo is. Ik snap wel dat het een schoolvoorbeeld is van een taboe. Het gaat natuurlijk over je edele delen, vruchtbaarheid en bloed. Het is aan de andere kant wel bizar dat we in onze tolerante Westerse wereld nog steeds zo moeilijk doen over dit onderwerp. Ik had gehoopt dat we al wel verder waren dan dit.”

Je hebt met een paar vriendinnen een petitie opgericht om de menstruatiecup in het basispakket te krijgen, waarom?
“We hebben best wel veel redenen daarvoor. Ten eerste het doorbreken van het taboe. Ten tweede om menstruatiearmoede tegen te gaan, de menstruatiecup is veel goedkoper dan andere producten. Ten derde is het duurzamer dan de meeste andere producten. Dat is ook gunstiger voor overheid, want het is makkelijker te vergoeden. Daarnaast denken we dat het een goed middel is om sekseongelijkheid tegen te gaan. Het is gek dat er nog niet helemaal over na wordt gedacht. Het is iets waar alle vrouwen mee te maken hebben, het is niet leuk, we menstrueren niet voor de lol. Als het een mannenkwaaltje was geweest, dan was er waarschijnlijk ook al iets aan gedaan.”

De cup is blijkbaar niet voor iedereen geschikt (gelezen op Twitter, reacties op artikelen), waarom dan toch die overtuiging dat het beter is?
“We hebben het sowieso op het gebied van duurzaamheid en gezondheid uitgezocht. Aan het begin is het best een gek ding. Er is niet veel bekend over hoe het werkt. Je moet er meer informatie over hebben en het is even wennen. Het is hygiënisch en praktisch, het kan langer zitten dan tampon en het is ook heel gebruiksvriendelijk. Natuurlijk is dat niet voor iedereen zo, maar we denken dat het beter wordt als het taboe omtrent menstruatie wat verdwijnt.”

Wat voor tips heb je voor jonge meiden die zich misschien onzeker voelen over hun menstruatie?
“Je moet durven erover te praten, misschien makkelijker gezegd dan gedaan, zonder giechelig en raar te doen. Het is een natuurlijk verschijnsel, menstruatie hoort gewoon bij het lichaam. Het is heel raar om je voor iets natuurlijks te schamen. Toen we net de petitie waren gestart, vond ik het raar om te delen op Facebook. Hoe meer je praat, hoe opener je bent, hoe minder raar en ongemakkelijk het wordt. Ik merk dat ik nu in iets te veel details over mijn menstruatie aan mannelijke collega’s vertel. Het is wel leuk om de reacties op hun gezichten dan te zien.”

Freebleeden is best wel een heftig proteststatement, hoe kijk jij ertegenaan?
“Ik snap dat het als extreem ervaren kan worden. Het statement sta ik wel achter. Ik denk dat het menstruatie ook bespreekbaar maakt. Zelf zou ik het nooit doen, de meeste meiden niet waarschijnlijk, maar het statement is goed. Er zijn kleinere stapjes waardoor je er opener over kan zijn. Het kan makkelijker en beschaafder. Het onder de aandacht brengen op die manier vind ik wel moedig.”

Wat denk je dat als eerste moet veranderen in de maatschappij om dit soort issues bespreekbaar te maken?
“Wij beginnen met de cup op de politieke agenda krijgen. Los daarvan vinden we het belangrijk dat media en politiek erover gaan praten, want dan gaat het publiek er ook over praten. Onderzoek kan ook heel erg helpen. In Engeland is het al gedaan, hier zou dat ook moeten. Vooral menstruatiearmoede bespreken, dan help je een gigantisch probleem al de wereld uit. Meiden en vrouwen moeten het voortouw nemen, niet tampons en maandverband verstoppen als ze naar de wc gaan en vooral veel blijven praten erover.”