Volgend jaar gaat het gebeuren. Voor het eerst in 44 jaar wordt het Eurovisie Songfestival in ons land georganiseerd. Kort na de winst meldde verschillende steden zich aan als belanghebbende. Maar een songfestival organiseer je niet zomaar, daar is het een en ander voor nodig.

Onder meer Amsterdam, Maastricht, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Arnhem hebben laten weten het songfestival te willen organiseren, maar daar komt ontzettend veel bij kijken. Het is niet voor elke stad weggelegd.

Er zijn verschillende eisen waaraan een stad moet kunnen voldoen om in aanmerking te komen voor de organisatie, die eisen worden door de EBU bepaald. Denk bijvoorbeeld aan: het aankunnen van een grote stroom aan fans, artiesten die onderdak moeten krijgen, beveiliging dat geregeld moet worden, het openbaar vervoer in orde moet zijn en er plek is voor honderden journalisten.

Niet alle steden die zich hebben aangemeld kunnen tegen deze eisen op, Zwolle heeft zich al teruggetrokken. “Hier het Songfestival houden, is alsof je de Champions League-finale in het stadion van PEC Zwolle speelt”, laat directeur Toni Denneboom van de evenementenlocatie IJsselhallen weten.

De zaal waarin het festijn gehouden gaat worden moet minimaal een capaciteit hebben voor 10.000 man en makkelijk in te delen zijn, zulke grote zalen hebben veel kleine steden niet. Buiten de eisen waaraan de stad moet voldoen, is het wel een goed visite kaartje. In Utrecht zijn ze daar al druk mee bezig. Sebastiaan Weijmans van Utrecht Marketing weet waar er op gelet moet worden. “Het is bijzonder als een stad zo onder de aandacht wordt gebracht, zeker op Europees niveau. Dan moet je er wel voor zorgen dat je stad aantrekkelijk is.”

Daarvoor is veel overleg en planning nodig. ‘’Je bent vanaf dag één in gesprek met de gemeente, als wij deze kans krijgen is dat natuurlijk fantastisch’’, aldus Weijmans. De steden die zich aangemeld hebben moeten nog wel even geduld hebben, eerst moet iedere stad een uitgebreid plan inleveren bij het EBU.

DELEN
Avatar
Houdt van onderzoeken, doorvragen, ongemakkelijkheid, discussie en vooral pit. Van zwartepieten tot milieu en van milieu tot eten, alles verdient een podium. Houdt van hard werken, maar zeker ook van een feestje. Wil af en toe net iets teveel, maar in ieder geval nooit te weinig. ‘’Nooit verlegen zijn, dat is zonde van je tijd’’