Iedereen is wel bang voor iets. De een heeft een angst voor vliegen en de ander weer voor spinnen. Fay Wendel, twintig jaar en ex-student journalistiek, heeft een wel heel bijzondere angst. Sinds kleins af aan verafschuwt ze knopen. Niet knopen van een driedubbele zeemansknoop, maar knopen op een kledingstuk. Er zijn dan ook geen kledingstukken met knopen te vinden in haar kledingkast.

“Ik heb geen idee waar het vandaan komt. Mij moeder vertelde me laatst dat ik het als kind al had. Als ze mij iets aan wilde doen met knopen, weigerde ik dat gewoon”, zegt Fay. Al zolang ze het kan herinneren heeft ze deze angst. “Zo lang ik kan nadenken als kind heb ik er al last van en draag ik geen kleding met knopen meer.” Spijkerbroeken gaan er daarentegen wel mee door, voegt ze toe. “Het maakt me niet heel veel uit wat anderen er van vinden. Het is niet echt iets normaals, maar ik zie er ook wel de humor van in. Mensen vinden het wel gek, maar ik zelf ook.” Ze moet lachen.

Mensen ontwijken omdat ze kleding met knopen dragen gaat wel te ver. Hoewel ze tijdens het uitgaan liever niet op mensen afstapt met een glimmende knoop. “Ik dacht eerst altijd dat het gewoon iets geks van mij was en dat ik de enige was met deze angst. Ik kwam er pas gelden nog achter dat mijn huisgenootje het ook heeft en vorig week ontdekte ik dat een andere vriendin van mij ook een knopenfobie heeft.” Die ontdekking was niet toevallig. Door dit interview raakte Fay in gesprek met haar omgeving over haar unieke angst. “Het is echt fijn om te weten dat je niet alleen gek bent.”

Benieuwd naar het hele interview? Verslaggever Tristan Lof ging met haar in gesprek.